Werf: Van den Adel

in Papendrecht

Deze pagina geeft bijzonderheden over deze werf. Als u de pagina gelezen hebt kunt u hem sluiten. U komt dan terug op de detailpagina over het schip.

Toelichting

Er ging in de metingen nog al eens iets fout bij het overnemen van de werfnaam: vaak kregen de scheepsmeters de naam van de werf niet te zien maar werd die verteld door de schipper of de eigenaar. De meters schreven op wat ze dachten te horen.
Bovendien was het handschrift van de meters niet altijd even duidelijk, dus bij het digitaliseren van de scheepsgegevens ging ook nog wel eens wat mis. We hebben getracht de naam van de werf te achterhalen zoals die door de werf zelf het vaakst gebruikt werd. In dit geval dus: "Van den Adel".

Algemeen

De werfcode is: =Adel-Papendrecht
Desgewenst kunt u alle metingen van schepen van deze werf inzien, onafhankelijk van de spelling die in de metingen voor de werf gebruikt is.

Het adres van de werf was Buitendijks t/o Westeind 204 in Papendrecht.  
(De positie op het kaartje is bij benadering.)

Er staan 325 metingen voor deze werf in de database. Daarvan zijn er 60 eerste (of enige) metingen, dus met redelijke zekerheid unieke schepen.

De werf bouwde hoofdzakelijk binnenschepen.

Het eerste bouwjaar (dus niet meetjaar!) dat in de metingen voor de werf vermeld wordt is 1884.

Het laatste bouwjaar dat in de metingen voor de werf vermeld wordt is 1927.

Andere namen voor deze werf

Afgezien van overduidelijke schrijffouten en misinterpretaties komen we in de metingen de volgende namen voor de werf tegen:

Bijzonderheden

Goed gedocumenteerde werf, met name door mevrouw Blokland-Visser. Opgericht 1864, na het overlijden van Arie in 1923 kennelijk nog even voortgezet. Volgens mevrouw Blokland gesloten "wegens gebrek aan opvolging" in 1925, dat laatste metingen zijn van 5 schepen uit 1927.

in Spiegel der Zeilvaart 2008: "Ook geen onbekende scheepsbouwer in die tijd was P. van den Adel. Op het eind van de 19e eeuw bouwde hij meerdere type binnenvaartzeilschepen in ijzer. Later werd hij heel bekend door zijn mooi gebouwde klippers, waarvan er ook nu nog meerdere in de vaart zijn."

(JS, maart 2020)

Literatuur en bronnen

Aanvullingen?

Aanvullingen en verbeteringen zijn altijd welkom! E-mail ze naar wervenlijst[at]s2ho.nl
Vervang [at] door een apestaartje (@). Zo krijgen wij beduidend minder spam!