Werf: Scheepswerf Gebroeders Akerboom N.V.

in Oegstgeest

Deze pagina geeft bijzonderheden over deze werf. Als u de pagina gelezen hebt kunt u hem sluiten. U komt dan terug op de detailpagina over het schip.

Toelichting

Er ging in de metingen nog al eens iets fout bij het overnemen van de werfnaam: vaak kregen de scheepsmeters de naam van de werf niet te zien maar werd die verteld door de schipper of de eigenaar. De meters schreven op wat ze dachten te horen.
Bovendien was het handschrift van de meters niet altijd even duidelijk, dus bij het digitaliseren van de scheepsgegevens ging ook nog wel eens wat mis. We hebben getracht de naam van de werf te achterhalen zoals die door de werf zelf het vaakst gebruikt werd. In dit geval dus: "Scheepswerf Gebroeders Akerboom N.V.".

Algemeen

De werfcode is: =Akerboom-Leiden
Desgewenst kunt u alle metingen van schepen van deze werf inzien, onafhankelijk van de spelling die in de metingen voor de werf gebruikt is.

Het adres van de werf was Hoge Morsweg 113a, Oegstgeest (thans Leiden) in Oegstgeest (Nabij Leiden. In 1966 is de gemeentegrens verschoven).  
(De positie op het kaartje is bij benadering.)

Er staan 41 metingen voor deze werf in de database. Daarvan zijn er 32 eerste (of enige) metingen, dus met redelijke zekerheid unieke schepen.

De werf was niet gespecialiseerd in één soort vaartuigen.

Het eerste bouwjaar (dus niet meetjaar!) dat in de metingen voor de werf vermeld wordt is 1927.

Het laatste bouwjaar dat in de metingen voor de werf vermeld wordt is 1989.

Andere namen voor deze werf

Afgezien van overduidelijke schrijffouten en misinterpretaties komen we in de metingen de volgende namen voor de werf tegen:

Bijzonderheden

Volgens de website van Akerboom Yacht Equipment (2019): "De familie verhuist naar de Hoge Morsweg in Oegstgeest (later onderdeel van Leiden). Neef Hein uit Lisse heeft daar een werf gekocht: 'de Phoenix'."

Ik ben zo vrij om twee metingen van één schip dat gebouwd zou zijn bij "Hageboom" in Oegstgeest hier ook bij te zetten. Een werf die zo, vanuit het niets, een motorschip van 22 meter bouwt? En daarna nooit meer iets van gehoord? Ik geloof er niets van! (JS, dec. 2019)

Literatuur en bronnen

Aanvullingen?

Aanvullingen en verbeteringen zijn altijd welkom! E-mail ze naar wervenlijst[at]s2ho.nl
Vervang [at] door een apestaartje (@). Zo krijgen wij beduidend minder spam!