Werf: Amerglass B.V.

in Oosterhout

Deze pagina geeft bijzonderheden over deze werf. Als u de pagina gelezen hebt kunt u hem sluiten. U komt dan terug op de detailpagina over het schip.

Toelichting

Er ging in de metingen nog al eens iets fout bij het overnemen van de werfnaam: vaak kregen de scheepsmeters de naam van de werf niet te zien maar werd die verteld door de schipper of de eigenaar. De meters schreven op wat ze dachten te horen.
Bovendien was het handschrift van de meters niet altijd even duidelijk, dus bij het digitaliseren van de scheepsgegevens ging ook nog wel eens wat mis. We hebben getracht de naam van de werf te achterhalen zoals die door de werf zelf het vaakst gebruikt werd. In dit geval dus: "Amerglass B.V.".

Algemeen

De werfcode is: =Amerglass-Oosterhout
Desgewenst kunt u alle metingen van schepen van deze werf inzien, onafhankelijk van de spelling die in de metingen voor de werf gebruikt is.

Het adres van de werf was later: Koopvaardijweg 18 in Oosterhout.  
(De positie op het kaartje is bij benadering.)

Er staan 4 metingen voor deze werf in de database. Daarvan zijn er 4 eerste (of enige) metingen, dus met redelijke zekerheid unieke schepen.

De werf bouwde hoofdzakelijk jachten.

Het eerste bouwjaar (dus niet meetjaar!) dat in de metingen voor de werf vermeld wordt is 1973.

Het laatste bouwjaar dat in de metingen voor de werf vermeld wordt is 1976.

Bijzonderheden

Handelsmerk aangevraagd op 15 september 1970. Failliet in 1994.

Is een vervolg op de werf De Amer van Ch. Hitters in Drimmelen, die stalen jachten bouwde (geen metingen). Rond 1970 verhuisde de werf naar Oosterhout en bouwde vanaf dat moment fibreglass jachten. De meest succesvolle was de Amerglass 32 uit de jaren '70. Daarna ging het bergafwaarts. Na een spitsing begin jaren '80, een fusie eind jaren '80 werd de zaak in de jaren '90 nog even overgenomen door het personeel en ging door als Amerglass IPP (Industrial Plastic Products) maar dat mocht niet meer baten. Failliet in 1994.

Eén van de weinige jachtbouwers die de Handelingen van de Tweede Kamer heeft bereikt: in 1981 stelden twee kamerleden vragen over de export van 10 versterkte Amerglass schepen naar Taiwan. (Antwoord van de minister: nee hoor, helemaal niet versterkt. Hier hebt u een kluitje, wilt u dat even daar naar het riet brengen? Mijn interpretatie natuurlijk.)


(JS, dec. 2019)

Literatuur en bronnen

Aanvullingen?

Aanvullingen en verbeteringen zijn altijd welkom! E-mail ze naar wervenlijst[at]s2ho.nl
Vervang [at] door een apestaartje (@). Zo krijgen wij beduidend minder spam!