Werf: A. Aten

in Stadskanaal / Onstwedde

Deze pagina geeft bijzonderheden over deze werf. Als u de pagina gelezen hebt kunt u hem sluiten. U komt dan terug op de detailpagina over het schip.

Toelichting

Er ging in de metingen nog al eens iets fout bij het overnemen van de werfnaam: vaak kregen de scheepsmeters de naam van de werf niet te zien maar werd die verteld door de schipper of de eigenaar. De meters schreven op wat ze dachten te horen.
Bovendien was het handschrift van de meters niet altijd even duidelijk, dus bij het digitaliseren van de scheepsgegevens ging ook nog wel eens wat mis. We hebben getracht de naam van de werf te achterhalen zoals die door de werf zelf het vaakst gebruikt werd. In dit geval dus: "A. Aten".

Algemeen

De werfcode is: =Aten-Stadskanaal
Desgewenst kunt u alle metingen van schepen van deze werf inzien, onafhankelijk van de spelling die in de metingen voor de werf gebruikt is.

Het adres van de werf was Postkade in Stadskanaal / Onstwedde.  
(De positie op het kaartje is bij benadering.)

Er staan 27 metingen voor deze werf in de database. Daarvan zijn er 4 eerste (of enige) metingen, dus met redelijke zekerheid unieke schepen.

De werf bouwde hoofdzakelijk binnenschepen.

Het eerste bouwjaar (dus niet meetjaar!) dat in de metingen voor de werf vermeld wordt is 1902.

Het laatste bouwjaar dat in de metingen voor de werf vermeld wordt is 1916.

Bijzonderheden

Er is weinig bekend over deze werf. Snijder heeft een foto van de Postkade met het woonhuis van Aten, vlakbij de "Gele Klap", die toen overigens al een draaibrug was.

Er zijn twee personen A. Aten die in aanmerking komen. Beiden zijn zowel geboren als gestorven in Stadskanaal, dus dat geeft niet veel houvast:
- Albert Aten, die leefde van 1857 - 1905. In zijn overlijdensacte staat dat hij van 1888 - 1905 scheepstimmerman was. Dat "matcht" niet goed met de metingen.
- Albert Aten, die leefde van 1866 - 1926. In zijn overlijdensacte (59 jaar oud) stond als beroep "Scheepstimmerman".

Snijder kiest voor de tweede, en gezien de bouwjaren van de gemeten schepen is dat ook de meest logische keuze. Snijder haalt ook een advertientie in het Nieuwsblad van het Noorden van 15 april 1916 aan, waarin de werf een "goed onderhouden, plaatte ijzeren bolpraam" aanbiedt. Dat "goed onderhouden" doet overigens vermoeden dat hij niet nieuw gebouwd is bij Aten. Kennelijk handelde hij ook in schepen.

(JS, november 2021)

Literatuur en bronnen

Aanvullingen?

Aanvullingen en verbeteringen zijn altijd welkom! E-mail ze naar wervenlijst[at]s2ho.nl
Vervang [at] door een apestaartje (@). Zo krijgen wij beduidend minder spam!