Werf: Staal- en IJzergieterij Bakker en Co.

in Ridderkerk

Deze pagina geeft bijzonderheden over deze werf. Als u de pagina gelezen hebt kunt u hem sluiten. U komt dan terug op de detailpagina over het schip.

Toelichting

Er ging in de metingen nog al eens iets fout bij het overnemen van de werfnaam: vaak kregen de scheepsmeters de naam van de werf niet te zien maar werd die verteld door de schipper of de eigenaar. De meters schreven op wat ze dachten te horen.
Bovendien was het handschrift van de meters niet altijd even duidelijk, dus bij het digitaliseren van de scheepsgegevens ging ook nog wel eens wat mis. We hebben getracht de naam van de werf te achterhalen zoals die door de werf zelf het vaakst gebruikt werd. In dit geval dus: "Staal- en IJzergieterij Bakker en Co.".

Algemeen

De werfcode is: =Bakker-Ridderkerk
Desgewenst kunt u alle metingen van schepen van deze werf inzien, onafhankelijk van de spelling die in de metingen voor de werf gebruikt is.

De werf bevond zich in Ridderkerk.

Er staan 4 metingen voor deze werf in de database. Daarvan zijn er 2 eerste (of enige) metingen, dus met redelijke zekerheid unieke schepen.

De werf bouwde hoofdzakelijk baggermaterieel, pontons en/of werkvaartuigen.

Het eerste bouwjaar (dus niet meetjaar!) dat in de metingen voor de werf vermeld wordt is 1912.

Het laatste bouwjaar dat in de metingen voor de werf vermeld wordt is 1912.

Andere namen voor deze werf

Afgezien van overduidelijke schrijffouten en misinterpretaties komen we in de metingen de volgende namen voor de werf tegen:

Bijzonderheden

Dit bedrijf bestond van ten minste 1875 tot ten minste 1935. Het werd "de harde Bakker" genoemd, er tegenover lag de bakkerij van Van Nugteren, die werd "de zachte Bakker" genoemd.

Volgens Wikipedia (in een lemma over Machinefabriek Bolnes) produceerde Bakker en Co rond 1875 onderdelen voor vlasbraakmachines. Dan volgt zonder overgang de curieuze (en verder niet gedocumenteerde) zin: "Bakker & Co maakte de stoommachines voor de dynamo's van Willem Smit in Slikkerveer voor de elektrische verlichting van de gevangenissen in Scheveningen, Arnhem en Breda." Een veelzijdig bedrijf, dat wordt wel duidelijk.

Vier metingen van 2 verschillende kraanpontons, beide in 1912 gebouwd. Daarvoor en daarna niets, hoewel het bedrijf redelijk groot was. Een mislukte poging tot verdere diversificatie?

Er bestaat thans nog een technische handelsonderneming Bakker & Co in Zwijndrecht. Ik denk dat dat een andere Bakker en Co is, want die in Zwijndrecht zegt op zijn website dat hij is opgericht in 1925. Toch maar even vermelden.

(JS, maart 2020)

Literatuur en bronnen

Aanvullingen?

Aanvullingen en verbeteringen zijn altijd welkom! E-mail ze naar wervenlijst[at]s2ho.nl
Vervang [at] door een apestaartje (@). Zo krijgen wij beduidend minder spam!