Werf: Fa. Bakker en Kuijper

in Schoorldam

Deze pagina geeft bijzonderheden over deze werf. Als u de pagina gelezen hebt kunt u hem sluiten. U komt dan terug op de detailpagina over het schip.

Toelichting

Er ging in de metingen nog al eens iets fout bij het overnemen van de werfnaam: vaak kregen de scheepsmeters de naam van de werf niet te zien maar werd die verteld door de schipper of de eigenaar. De meters schreven op wat ze dachten te horen.
Bovendien was het handschrift van de meters niet altijd even duidelijk, dus bij het digitaliseren van de scheepsgegevens ging ook nog wel eens wat mis. We hebben getracht de naam van de werf te achterhalen zoals die door de werf zelf het vaakst gebruikt werd. In dit geval dus: "Fa. Bakker en Kuijper".

Algemeen

De werfcode is: =BakkerKuijper-Schoor
Desgewenst kunt u alle metingen van schepen van deze werf inzien, onafhankelijk van de spelling die in de metingen voor de werf gebruikt is.

Het adres van de werf was Kanaaldijk in Schoorldam.  
(De positie op het kaartje is bij benadering.)

Er staan 2 metingen voor deze werf in de database. Daarvan zijn er 2 eerste (of enige) metingen, dus met redelijke zekerheid unieke schepen.

De werf bouwde hoofdzakelijk jachten.

Het eerste bouwjaar (dus niet meetjaar!) dat in de metingen voor de werf vermeld wordt is 1946.

Het laatste bouwjaar dat in de metingen voor de werf vermeld wordt is 1950.

Deze werf is een vervolg op de werf Fa. Gebr. Kuijper in Schoorldam.

Bijzonderheden

Dit is een herstart van de werf van de Gebr. Kuijper die in 1930 failliet gegaan is. Volgens Veldboer c.s. is Bakker en Kuijper al in 1931 opgericht. Zij gaan verder: "Het is 1956 als Jaap Bakker het mooi genoeg vind [sic, JS] en er mee stopt. Nick Kuijper gaat nog door tot 1962, waarna Gerrit Kuijper de werf overneemt. De N.V. wordt omgezet in een B.V. [...]".

Twee metingen voor deze werf. De eerste (G12408N) van een motorpleziervaartuig uit 1946 geeft als werf Fa. Bakker en Kuijper. De tweede (AN2012) van een motorrecreatieschip uit 1950 geeft als werf "Scheepsbouwbedrijf Kuijper N.V." Maar in 1950 heette de werf nog Bakker en Kuijper. Dus ofwel het bouwjaar is onjuist, ofwel de naam van de werf is onjuist. De meting is uit september 1984, dus ik vermoed het tweede.

Na 1962 legt Kuijper B.V. zich toe op Jachtbouw. Hier worden onder meer de eerste jachten naar ontwerp van Dick Koopmans gebouwd.

(JS, mei 2020)

Literatuur en bronnen

Aanvullingen?

Aanvullingen en verbeteringen zijn altijd welkom! E-mail ze naar wervenlijst[at]s2ho.nl
Vervang [at] door een apestaartje (@). Zo krijgen wij beduidend minder spam!