Werf: Firma Johs. Berg, scheepswerf en machinefabriek Delfzijl;

in Delfzijl

Deze pagina geeft bijzonderheden over deze werf. Als u de pagina gelezen hebt kunt u hem sluiten. U komt dan terug op de detailpagina over het schip.

Toelichting

Er ging in de metingen nog al eens iets fout bij het overnemen van de werfnaam: vaak kregen de scheepsmeters de naam van de werf niet te zien maar werd die verteld door de schipper of de eigenaar. De meters schreven op wat ze dachten te horen.
Bovendien was het handschrift van de meters niet altijd even duidelijk, dus bij het digitaliseren van de scheepsgegevens ging ook nog wel eens wat mis. We hebben getracht de naam van de werf te achterhalen zoals die door de werf zelf het vaakst gebruikt werd. In dit geval dus: "Firma Johs. Berg, scheepswerf en machinefabriek Delfzijl;".

Algemeen

De werfcode is: =Berg-Delfzijl
Desgewenst kunt u alle metingen van schepen van deze werf inzien, onafhankelijk van de spelling die in de metingen voor de werf gebruikt is.

De werf bevond zich in Delfzijl.

Er staan 8 metingen voor deze werf in de database. Daarvan zijn er 5 eerste (of enige) metingen, dus met redelijke zekerheid unieke schepen.

De werf bouwde hoofdzakelijk binnenschepen.

Het eerste bouwjaar (dus niet meetjaar!) dat in de metingen voor de werf vermeld wordt is 1890.

Het laatste bouwjaar dat in de metingen voor de werf vermeld wordt is 1909.

Andere namen voor deze werf

Afgezien van overduidelijke schrijffouten en misinterpretaties komen we in de metingen de volgende namen voor de werf tegen:

Bijzonderheden

In de Groninger Archieven liggen onder plaatsingsnummer 536 en 537 stukken betreffende deze werf.
Ingrid Wormgoor, blz 151: Johannes Berg had een scheepswerf in Sappemeer waar hij vanaf 1887 ijzeren schepen bouwde. [...] blz. 145: De Werf van Johannes Berg [...] verhuisde omstreeks 1903 naar Delfzijl. Blz 152: Toen Johannes Berg naar Delfzijl verhuisde was hij daar de enige scheepsbouwer die gebruik maakte van stoom.
Bkz 133: Vermoedelijk was Johan v.d. Berg [sic] de eerste in Delfzijl die stoomschepen bouwde.

Literatuur en bronnen

Aanvullingen?

Aanvullingen en verbeteringen zijn altijd welkom! E-mail ze naar wervenlijst[at]s2ho.nl
Vervang [at] door een apestaartje (@). Zo krijgen wij beduidend minder spam!