Werf: Gebr. Beugelsdijk

in Rijpwetering

Deze pagina geeft bijzonderheden over deze werf. Als u de pagina gelezen hebt kunt u hem sluiten. U komt dan terug op de detailpagina over het schip.

Toelichting

Er ging in de metingen nog al eens iets fout bij het overnemen van de werfnaam: vaak kregen de scheepsmeters de naam van de werf niet te zien maar werd die verteld door de schipper of de eigenaar. De meters schreven op wat ze dachten te horen.
Bovendien was het handschrift van de meters niet altijd even duidelijk, dus bij het digitaliseren van de scheepsgegevens ging ook nog wel eens wat mis. We hebben getracht de naam van de werf te achterhalen zoals die door de werf zelf het vaakst gebruikt werd. In dit geval dus: "Gebr. Beugelsdijk".

Algemeen

De werfcode is: =Beugelsdijk-Rijpwete
Desgewenst kunt u alle metingen van schepen van deze werf inzien, onafhankelijk van de spelling die in de metingen voor de werf gebruikt is.

Het adres van de werf was Noordeinde in Rijpwetering.  
(De positie op het kaartje is bij benadering.)

Er staan 1 metingen voor deze werf in de database. Daarvan zijn er 1 eerste (of enige) metingen, dus met redelijke zekerheid unieke schepen.

De werf bouwde hoofdzakelijk tuindersschuiten, veldschuiten, westlanders etc. .

Het eerste bouwjaar (dus niet meetjaar!) dat in de metingen voor de werf vermeld wordt is 1903.

Het laatste bouwjaar dat in de metingen voor de werf vermeld wordt is 1903.

Bijzonderheden

Slechts één meting (A1711N) van een koeschouw uit 1903. De werf heeft langer bestaan, getuige een annonce in de Leidsche Courant van 15 mei 1915, waarin de gebroeders Beugelsdijk "scheepsmakers te Rijpwetering" een ijzeren roeiboot te koop aanbieden.

In 1905 verscheen van de hand van J.B. van Loenen bij de Leidse uitgeverij C. van der Ven het boekje 'Gids voor een kleine kroniek van Leiden en omstreken'. Daar zijn stukjes van herdrukt in het tijdschrift "Alkmadders"uit 2016. Bij een foto van het Noordeinde staat: "Op de achtergrond is nog iets te zien van de oude scheepswerf van J. Beugelsdijk ...". Dus "J", geen Gebroeders.

Ik vraag me af of de vermelding Rijpwetering klopt. Er *is* helemaal geen Noordeinde in Rijpwetering. Wel in Roelofarendsveen.

Er was ook een aannemer Gebr. Beugelsdijk in Warmond, maar dat lijkt een ander bedrijf te zijn.

(JS, maart 2020)

Literatuur en bronnen

Aanvullingen?

Aanvullingen en verbeteringen zijn altijd welkom! E-mail ze naar wervenlijst[at]s2ho.nl
Vervang [at] door een apestaartje (@). Zo krijgen wij beduidend minder spam!