Werf: Gebr. van Beveren, Scheepsbouw en Reparatiewerf De Rijn

in Zoeterwoude

Deze pagina geeft bijzonderheden over deze werf. Als u de pagina gelezen hebt kunt u hem sluiten. U komt dan terug op de detailpagina over het schip.

Toelichting

Er ging in de metingen nog al eens iets fout bij het overnemen van de werfnaam: vaak kregen de scheepsmeters de naam van de werf niet te zien maar werd die verteld door de schipper of de eigenaar. De meters schreven op wat ze dachten te horen.
Bovendien was het handschrift van de meters niet altijd even duidelijk, dus bij het digitaliseren van de scheepsgegevens ging ook nog wel eens wat mis. We hebben getracht de naam van de werf te achterhalen zoals die door de werf zelf het vaakst gebruikt werd. In dit geval dus: "Gebr. van Beveren, Scheepsbouw en Reparatiewerf De Rijn".

Algemeen

De werfcode is: =Beveren-Zoeterwoude
Desgewenst kunt u alle metingen van schepen van deze werf inzien, onafhankelijk van de spelling die in de metingen voor de werf gebruikt is.

Het adres van de werf was Weipoortse Vliet in Zoeterwoude (Inclusief Zoeterw.-Rijndijk.).  
(De positie op het kaartje is bij benadering.)

Er staan 66 metingen voor deze werf in de database. Daarvan zijn er 35 eerste (of enige) metingen, dus met redelijke zekerheid unieke schepen.

De werf bouwde hoofdzakelijk tuindersschuiten, veldschuiten, westlanders etc. .

Het eerste bouwjaar (dus niet meetjaar!) dat in de metingen voor de werf vermeld wordt is 1889.

Het laatste bouwjaar dat in de metingen voor de werf vermeld wordt is 1932.

Bijzonderheden

Opgericht 1827 door Adam van der Bie. In 1838 overgenomen door diens zoon Cornelis van der Bie, in 1882 gekocht door Marinus van der Bie. De "Gebr." waren Willem Jacob van Beveren en Gilles van Beveren. Wanneer zij de werf hebben overgenomen van hun vader is niet duidelijk, maar Willem Jacob is in 1889 bij zijn vader in dienst gekomen - nadat hij eerst bij Van den Adel in Papendrecht geleerd had om in staal te bouwen. In 1907 werd ernaast gelegen scheepswerf van Kok overgenomen. In 1964 geliquideerd.

Peter Jansen vermeldt in een artikel in De Bokkepoot uit 2014 dat er 22 Westlanders bij Van Beveren gebouwd zijn.

Literatuur en bronnen

Aanvullingen?

Aanvullingen en verbeteringen zijn altijd welkom! E-mail ze naar wervenlijst[at]s2ho.nl
Vervang [at] door een apestaartje (@). Zo krijgen wij beduidend minder spam!