Werf: N.V. Scheepswerven v/h H.H. Bodewes

in Millingen aan de Rijn

Deze pagina geeft bijzonderheden over deze werf. Als u de pagina gelezen hebt kunt u hem sluiten. U komt dan terug op de detailpagina over het schip.

Toelichting

Er ging in de metingen nog al eens iets fout bij het overnemen van de werfnaam: vaak kregen de scheepsmeters de naam van de werf niet te zien maar werd die verteld door de schipper of de eigenaar. De meters schreven op wat ze dachten te horen.
Bovendien was het handschrift van de meters niet altijd even duidelijk, dus bij het digitaliseren van de scheepsgegevens ging ook nog wel eens wat mis. We hebben getracht de naam van de werf te achterhalen zoals die door de werf zelf het vaakst gebruikt werd. In dit geval dus: "N.V. Scheepswerven v/h H.H. Bodewes".

Algemeen

De werfcode is: =Bodewes-Millingen
Desgewenst kunt u alle metingen van schepen van deze werf inzien, onafhankelijk van de spelling die in de metingen voor de werf gebruikt is.

Het adres van de werf was Rijndijk 19, Millingen aan de Rijn in Millingen aan de Rijn.

Er staan 506 metingen voor deze werf in de database. Daarvan zijn er 240 eerste (of enige) metingen, dus met redelijke zekerheid unieke schepen.

De werf bouwde hoofdzakelijk binnenschepen.

Het eerste bouwjaar (dus niet meetjaar!) dat in de metingen voor de werf vermeld wordt is 1883.

Het laatste bouwjaar dat in de metingen voor de werf vermeld wordt is 1989.

Andere namen voor deze werf

Afgezien van overduidelijke schrijffouten en misinterpretaties komen we in de metingen de volgende namen voor de werf tegen:

Deze werf is een vervolg op de werf Van Lier en Ritzes in Millingen aan de Rijn.

Bijzonderheden

Volgens de Wervenlijst van de Binnenvaart staat H.H. voor Harmannus Halbanus. Hij zou samen met zijn broer eerder/tegelijkertijd eigenaar geweest zijn van de scheepswerf De Hoop in Lobith.

Volgens Wikipedia opgericht in 1837 en vanaf 1896 eigendom van H.H. Bodewes. Dat is dus niet in lijn met de gegevens uit de metingen: het oudste gemeten schip onder deze werfnaam is van 1883. De Ver. De Binnenvaart meldt dat dit de voormalige werf van Van Lier en Ritzes is.

In 1988 overgenomen door Damen Groep, in 2013 gesloten. Later een doorstart als onderdeel van Shipyard Gelria.

Literatuur en bronnen

Aanvullingen?

Aanvullingen en verbeteringen zijn altijd welkom! E-mail ze naar wervenlijst[at]s2ho.nl
Vervang [at] door een apestaartje (@). Zo krijgen wij beduidend minder spam!