Werf: J.A. de Boer

in Oude Pekela

Deze pagina geeft bijzonderheden over deze werf. Als u de pagina gelezen hebt kunt u hem sluiten. U komt dan terug op de detailpagina over het schip.

Toelichting

Er ging in de metingen nog al eens iets fout bij het overnemen van de werfnaam: vaak kregen de scheepsmeters de naam van de werf niet te zien maar werd die verteld door de schipper of de eigenaar. De meters schreven op wat ze dachten te horen.
Bovendien was het handschrift van de meters niet altijd even duidelijk, dus bij het digitaliseren van de scheepsgegevens ging ook nog wel eens wat mis. We hebben getracht de naam van de werf te achterhalen zoals die door de werf zelf het vaakst gebruikt werd. In dit geval dus: "J.A. de Boer".

Algemeen

De werfcode is: =Boer-OudePekela
Desgewenst kunt u alle metingen van schepen van deze werf inzien, onafhankelijk van de spelling die in de metingen voor de werf gebruikt is.

Het adres van de werf was Hendrik Westerstraat in Oude Pekela.  
(De positie op het kaartje is bij benadering.)

Er staan 190 metingen voor deze werf in de database. Daarvan zijn er 40 eerste (of enige) metingen, dus met redelijke zekerheid unieke schepen.

De werf bouwde hoofdzakelijk binnenschepen.

Het eerste bouwjaar (dus niet meetjaar!) dat in de metingen voor de werf vermeld wordt is 1895.

Het laatste bouwjaar dat in de metingen voor de werf vermeld wordt is 1933.

Andere namen voor deze werf

Afgezien van overduidelijke schrijffouten en misinterpretaties komen we in de metingen de volgende namen voor de werf tegen:

Bijzonderheden

Opgericht in de jaren na 1890
Het bedrijf bestaat nog, maar thans als transportbedrijf. De werf is eerst ingekrompen in 1931 en gestopt in 1937.
Het adres heb ik uit de wervenlijst van Binnenvaarttaal, die verder geen bron vermeldt.

jan Anton de Boer, beroep Scheepsbouwer, is geboren in Oude Pekela op 22 februari 1880 en overleden op 5 oktober 1971 in Oude Pekela. Dan zou hij dus op 15 jarige leeftijd al zijn eerste schip gebouwd hebben? Bij de genealogie-gegevens van zijn vader staat geen beroep ...

Moet een middelgrote werf geweest zijn. Opvallend is het kleine aantal "Eerste metingen" (schepen die vrijwel zeker nieuw gebouwd zijn) voor deze werf: 190 metingen, waarvan maar 33 eerste metingen. Ik kom dat vaker tegen bij (bolpraam-) werven in de veenkoloniën, maar kan het vooralsnog niet verklaren.

(JS, jan. 2020)

Literatuur en bronnen

Aanvullingen?

Aanvullingen en verbeteringen zijn altijd welkom! E-mail ze naar wervenlijst[at]s2ho.nl
Vervang [at] door een apestaartje (@). Zo krijgen wij beduidend minder spam!