Werf: Scheepswerf J. Boer en Zn

in Sliedrecht

Deze pagina geeft bijzonderheden over deze werf. Als u de pagina gelezen hebt kunt u hem sluiten. U komt dan terug op de detailpagina over het schip.

Toelichting

Er ging in de metingen nog al eens iets fout bij het overnemen van de werfnaam: vaak kregen de scheepsmeters de naam van de werf niet te zien maar werd die verteld door de schipper of de eigenaar. De meters schreven op wat ze dachten te horen.
Bovendien was het handschrift van de meters niet altijd even duidelijk, dus bij het digitaliseren van de scheepsgegevens ging ook nog wel eens wat mis. We hebben getracht de naam van de werf te achterhalen zoals die door de werf zelf het vaakst gebruikt werd. In dit geval dus: "Scheepswerf J. Boer en Zn".

Algemeen

De werfcode is: =Boer-Sliedrecht
Desgewenst kunt u alle metingen van schepen van deze werf inzien, onafhankelijk van de spelling die in de metingen voor de werf gebruikt is.

Het adres van de werf was Industrieweg 18 in Sliedrecht.  
(De positie op het kaartje is bij benadering.)

Er staan 10 metingen voor deze werf in de database. Daarvan zijn er 7 eerste (of enige) metingen, dus met redelijke zekerheid unieke schepen.

De werf was niet gespecialiseerd in één soort vaartuigen.

Het eerste bouwjaar (dus niet meetjaar!) dat in de metingen voor de werf vermeld wordt is 1955.

Het laatste bouwjaar dat in de metingen voor de werf vermeld wordt is 1979.

Andere namen voor deze werf

Afgezien van overduidelijke schrijffouten en misinterpretaties komen we in de metingen de volgende namen voor de werf tegen:

Bijzonderheden

Van de website van de huidige werf Scheepswerf L.J. Boer Sliedrecht BV: "Scheepswerf Boer is in 1927 begonnen als een smederij, opgericht door Jan Boer. Aanvankelijk binnendijks, maar al snel daarna te vinden op het Sliedrechtse watertorenterrein aan de Beneden Merwede. Ook toen werd er al werk verricht aan binnenvaartschepen. Nadat zijn zonen Jaap en Mees het bedrijf kwamen versterken, verhuisde de scheepswerf, naar De Wiel aan de Rivierdijk, daar waar nu appartementencomplex Merweburgh staat. Enkele jaren later verhuist de werf naar de huidige locatie aan de Industrieweg op Industrieterrein Kerkerak. Het is een deel van het terrein waar vroeger Scheepswerf De Klop was gesitueerd."

De verhuizing van de Rivierdijk vond plaats in 1988. In het Reformatorisch Dagblad werd de werf toen aangeduid als "Scheeps- en Jachtwerf J. Boer en Zonen BV".

Hoewel de werf verhuisde naar het terrein van De Klop kun je niet spreken van een opvolger van De Klop, dat was IHC Van Rees -De Klop. Meer over De Klop kunt u vinden door op de voorpagina van het zoekformulier bij de scheepswerf in te voeren "=Klop-Sliedrecht".

(JS, juni 2020)

Literatuur en bronnen

Aanvullingen?

Aanvullingen en verbeteringen zijn altijd welkom! E-mail ze naar wervenlijst[at]s2ho.nl
Vervang [at] door een apestaartje (@). Zo krijgen wij beduidend minder spam!