Werf: Barteld Pieters Catz

in Nijehaske

Deze pagina geeft bijzonderheden over deze werf. Als u de pagina gelezen hebt kunt u hem sluiten. U komt dan terug op de detailpagina over het schip.

Toelichting

Er ging in de metingen nog al eens iets fout bij het overnemen van de werfnaam: vaak kregen de scheepsmeters de naam van de werf niet te zien maar werd die verteld door de schipper of de eigenaar. De meters schreven op wat ze dachten te horen.
Bovendien was het handschrift van de meters niet altijd even duidelijk, dus bij het digitaliseren van de scheepsgegevens ging ook nog wel eens wat mis. We hebben getracht de naam van de werf te achterhalen zoals die door de werf zelf het vaakst gebruikt werd. In dit geval dus: "Barteld Pieters Catz".

Algemeen

De werfcode is: =Catz-Nijehaske
Desgewenst kunt u alle metingen van schepen van deze werf inzien, onafhankelijk van de spelling die in de metingen voor de werf gebruikt is.

De werf bevond zich in Nijehaske.

Er staan 2 metingen voor deze werf in de database. Daarvan zijn er 2 eerste (of enige) metingen, dus met redelijke zekerheid unieke schepen.

De werf bouwde hoofdzakelijk binnenschepen.

Het eerste bouwjaar (dus niet meetjaar!) dat in de metingen voor de werf vermeld wordt is 1872.

Het laatste bouwjaar dat in de metingen voor de werf vermeld wordt is 1883.

Bijzonderheden

Deze werf wordt maar twee keer genoemd: één keer in Echten (1872) en één keer in Nijehaske (1883). Daar zit toch een kilometer of 10 tussen. Is de werf in de tussentijd verhuisd? Of deden de scheepsmeters maar wat met de werfplaats? Of zijn het toch twee werven?

Piets Scheepsindex (die geen bronnen vermeldt) schrijft drie tjalken uit de periode 1849 -1850 toe aan Catz Nijehaske.

MarHistData heeft een nog ouder schip, een tjalk uit 1824, gebouwd door Bartele Pieters Cats, Nijehaske. Daar kun je op doorklikken en dan noemen ze nog eens vier schepen uit de periode 1849 - 1850.

Literatuur en bronnen

Aanvullingen?

Aanvullingen en verbeteringen zijn altijd welkom! E-mail ze naar wervenlijst[at]s2ho.nl
Vervang [at] door een apestaartje (@). Zo krijgen wij beduidend minder spam!