Werf: Scheepswerf Gebr. Coops

in Hoogezand

Deze pagina geeft bijzonderheden over deze werf. Als u de pagina gelezen hebt kunt u hem sluiten. U komt dan terug op de detailpagina over het schip.

Toelichting

Er ging in de metingen nog al eens iets fout bij het overnemen van de werfnaam: vaak kregen de scheepsmeters de naam van de werf niet te zien maar werd die verteld door de schipper of de eigenaar. De meters schreven op wat ze dachten te horen.
Bovendien was het handschrift van de meters niet altijd even duidelijk, dus bij het digitaliseren van de scheepsgegevens ging ook nog wel eens wat mis. We hebben getracht de naam van de werf te achterhalen zoals die door de werf zelf het vaakst gebruikt werd. In dit geval dus: "Scheepswerf Gebr. Coops".

Algemeen

De werfcode is: =Coops-Hoogezand
Desgewenst kunt u alle metingen van schepen van deze werf inzien, onafhankelijk van de spelling die in de metingen voor de werf gebruikt is.

Het adres van de werf was Winschoterdiep bij de Kalkwijk in Hoogezand (Inclusief Kalkwijk.).  
(De positie op het kaartje is bij benadering.)

Er staan 184 metingen voor deze werf in de database. Daarvan zijn er 66 eerste (of enige) metingen, dus met redelijke zekerheid unieke schepen.

De werf bouwde hoofdzakelijk binnenschepen.

Het eerste bouwjaar (dus niet meetjaar!) dat in de metingen voor de werf vermeld wordt is 1903.

Het laatste bouwjaar dat in de metingen voor de werf vermeld wordt is 1978.

Andere namen voor deze werf

Afgezien van overduidelijke schrijffouten en misinterpretaties komen we in de metingen de volgende namen voor de werf tegen:

Bijzonderheden

De Groninger archieven zijn nogal vaag over de plaats: "De werf was eerst gelegen aan het Winschoterdiep bij de Kalkwijk (ongeveer Hoofdstraat 130, tegenover de Rembrandtlaan, anderen plaatsen de werf meer richting de Kees de Haanstraat), later verhuist men naar Martenshoek."

Hoezo, "later"? Misschien geeft Ingrid Wormgoor uitsluitsel. Die zegt dat het terrein van Jac. Bodewes na het faillissement van die werf in 1985 wordt overgenomen door Coops en Nieborg. (JS, juli 2019)

Volgens de website van het huidige bedrijf in 1985 gestopt met scheepsbouw. Nog een tijdlang geprobeerd als jachtbouwer, maar daarna gespecialiseerd in toelevering van andere werven: kranen, luikenkappen, etc.

Het constructiebedrijf heeft na een faillissement in 2018 (meegesleept in de val van Barkmeijer in Stroobos) m.b.v. Ferus Smit een doorstart gemaakt.

Voor alle zekerheid: De Hoofdstraat is aangelegd op de ruimte die vrijkwam door het dempen van het oude Winschoterdiep.

(JS, maart 2019(

Literatuur en bronnen

Aanvullingen?

Aanvullingen en verbeteringen zijn altijd welkom! E-mail ze naar wervenlijst[at]s2ho.nl
Vervang [at] door een apestaartje (@). Zo krijgen wij beduidend minder spam!