Werf: Diepeveen, Lels en Smit

in Kinderdijk

Deze pagina geeft bijzonderheden over deze werf. Als u de pagina gelezen hebt kunt u hem sluiten. U komt dan terug op de detailpagina over het schip.

Toelichting

Er ging in de metingen nog al eens iets fout bij het overnemen van de werfnaam: vaak kregen de scheepsmeters de naam van de werf niet te zien maar werd die verteld door de schipper of de eigenaar. De meters schreven op wat ze dachten te horen.
Bovendien was het handschrift van de meters niet altijd even duidelijk, dus bij het digitaliseren van de scheepsgegevens ging ook nog wel eens wat mis. We hebben getracht de naam van de werf te achterhalen zoals die door de werf zelf het vaakst gebruikt werd. In dit geval dus: "Diepeveen, Lels en Smit".

Algemeen

De werfcode is: =DLS-Kinderdijk
Desgewenst kunt u alle metingen van schepen van deze werf inzien, onafhankelijk van de spelling die in de metingen voor de werf gebruikt is.

Het adres van de werf was Naast de werf van L. Smit en Zn, dus vermoedelijk aan de Molenkade in Kinderdijk (Inclusief Elshout.).  
(De positie op het kaartje is bij benadering.)

Er staan 8 metingen voor deze werf in de database. Daarvan zijn er 8 eerste (of enige) metingen, dus met redelijke zekerheid unieke schepen.

De werf was niet gespecialiseerd in één soort vaartuigen.

Het eerste bouwjaar (dus niet meetjaar!) dat in de metingen voor de werf vermeld wordt is 1878.

Het laatste bouwjaar dat in de metingen voor de werf vermeld wordt is 1891.

Andere namen voor deze werf

Afgezien van overduidelijke schrijffouten en misinterpretaties komen we in de metingen de volgende namen voor de werf tegen:

Bijzonderheden

Dit was geen werf maar een machinefabriek. Het is dus mogelijk dat de gemeten schepen niet bij DLS gebouwd zijn, maar alleen van een machine voorzien zijn. Hoe dan ook: acht metingen vermelden DLS als werf. Ook bij het Varend Erfgoed komt deze fabriek enkele malen als werf voor. (JS, aug. 2019)

DLS was het eerste bedrijf dat zijn gebouwen elektrisch liet verlichten. Dit werd gedaan door weer een andere Smit - en daar is later Smit Slikkerveer uit voortgekomen.

Stichting Cultuurbezit Familie Smit beschikt over zo'n 1000 technische tekeningen, deels afkomstig van DLS.

De meters zijn slordig: van de 8 metingen wordt er 1 in Slikkerveer gepositioneerd en 1 in Krimpen a/d Lek. Ik ga ervan uit dat bij een werf met zo'n specifieke naam de naam boven de plaats gaat, dus die metingen heb ik ook bij deze werd ondergebracht. Misschien ten onrechte: caveat lector!

(JS, Maart 2020)

Literatuur en bronnen

Aanvullingen?

Aanvullingen en verbeteringen zijn altijd welkom! E-mail ze naar wervenlijst[at]s2ho.nl
Vervang [at] door een apestaartje (@). Zo krijgen wij beduidend minder spam!