Werf: Van Diepen

in Groningen (stad)

Deze pagina geeft bijzonderheden over deze werf. Als u de pagina gelezen hebt kunt u hem sluiten. U komt dan terug op de detailpagina over het schip.

Toelichting

Er ging in de metingen nog al eens iets fout bij het overnemen van de werfnaam: vaak kregen de scheepsmeters de naam van de werf niet te zien maar werd die verteld door de schipper of de eigenaar. De meters schreven op wat ze dachten te horen.
Bovendien was het handschrift van de meters niet altijd even duidelijk, dus bij het digitaliseren van de scheepsgegevens ging ook nog wel eens wat mis. We hebben getracht de naam van de werf te achterhalen zoals die door de werf zelf het vaakst gebruikt werd. In dit geval dus: "Van Diepen".

Algemeen

De werfcode is: =Diepen-Groningen
Desgewenst kunt u alle metingen van schepen van deze werf inzien, onafhankelijk van de spelling die in de metingen voor de werf gebruikt is.

Het adres van de werf was Frieschestraatweg in Groningen (stad) (Inclusief Haren, Gideon en Hoornschediep.).  
(De positie op het kaartje is bij benadering.)

Er staan 9 metingen voor deze werf in de database. Daarvan zijn er 8 eerste (of enige) metingen, dus met redelijke zekerheid unieke schepen.

De werf bouwde (althans voor de Nederlandse markt) hoofdzakelijk duwbakken en LASH-bakken.

Het eerste bouwjaar (dus niet meetjaar!) dat in de metingen voor de werf vermeld wordt is 1922.

Het laatste bouwjaar dat in de metingen voor de werf vermeld wordt is 1922.

Deze werf is een vervolg op de werf Gebr. Bos in Groningen (stad).

Later is de werf overgenomen of opgevolgd door de werf Botje Ensing en Co in Groningen (stad).

Bijzonderheden

Niet te verwarren met Van Diepen in Waterhuizen (Thans: GS Yard)

Volgens de wervenlijst van Binnenvaarttaal opvolger van Bos in Groningen op deze plek, en voorloper van de (tweede?) werf van Botje-Ensing op deze plek. Ik heb daarbij mijn twijfels: er zit in jaartallen overlap met zowel Bos als Botje Ensing (JS, april 2019).
Later vind ik meer literatuur over deze volgorde (Bos - van Diepen- Botje Ensing) dus het zal wel kloppen. (JS, sept 2019)

Ik kan zelf verder niets vinden over deze werf. Ik vraag me ernstig af of niet de werf van Van Diepen in Waterhuizen, provincie Groningen, bedoeld is. (JS, april 2019)

Literatuur en bronnen

Aanvullingen?

Aanvullingen en verbeteringen zijn altijd welkom! E-mail ze naar wervenlijst[at]s2ho.nl
Vervang [at] door een apestaartje (@). Zo krijgen wij beduidend minder spam!