Werf: Constructiewerkplaats v/h J. Dirven

in Rotterdam

Deze pagina geeft bijzonderheden over deze werf. Als u de pagina gelezen hebt kunt u hem sluiten. U komt dan terug op de detailpagina over het schip.

Toelichting

Er ging in de metingen nog al eens iets fout bij het overnemen van de werfnaam: vaak kregen de scheepsmeters de naam van de werf niet te zien maar werd die verteld door de schipper of de eigenaar. De meters schreven op wat ze dachten te horen.
Bovendien was het handschrift van de meters niet altijd even duidelijk, dus bij het digitaliseren van de scheepsgegevens ging ook nog wel eens wat mis. We hebben getracht de naam van de werf te achterhalen zoals die door de werf zelf het vaakst gebruikt werd. In dit geval dus: "Constructiewerkplaats v/h J. Dirven".

Algemeen

De werfcode is: =Dirven-Rotterdam
Desgewenst kunt u alle metingen van schepen van deze werf inzien, onafhankelijk van de spelling die in de metingen voor de werf gebruikt is.

Het adres van de werf was Schiekade, Schiedam in Rotterdam (Inclusief Heijplaat en Pernis.).  
(De positie op het kaartje is bij benadering.)

Er staan 2 metingen voor deze werf in de database. Daarvan zijn er 1 eerste (of enige) metingen, dus met redelijke zekerheid unieke schepen.

De werf bouwde hoofdzakelijk sleep- en duwboten.

Het eerste bouwjaar (dus niet meetjaar!) dat in de metingen voor de werf vermeld wordt is 1947.

Het laatste bouwjaar dat in de metingen voor de werf vermeld wordt is 1947.

Bijzonderheden

Slechts één motorsleepvlet (2 metingen).
Bedrijf wordt genoemd in de adreslijst van de gemeente Schiedam uit 1950.

Een advertentie uit 1932 van de Firma Dirven en Spoor in Schiedam: "Koperwerken Pijpleidingen Apparatenbouw". Is dat deze? En is dat dezelfde Dirven die in op 5 september 1928 vergunning aanvraagt aan de gemeente Schiedam: "fa.Dirven Jr. & Hillege vraagt om vergunning tot oprichting van een fabriek voor koper- en leidingwerken in het pand Westvest 40, met 3 electromotoren, aandrijvende een draaibank, een boormachine, een slijpmachine en een aanjager. "

Literatuur en bronnen

Aanvullingen?

Aanvullingen en verbeteringen zijn altijd welkom! E-mail ze naar wervenlijst[at]s2ho.nl
Vervang [at] door een apestaartje (@). Zo krijgen wij beduidend minder spam!