Werf: N.V. Scheepswerf de Dollard

in Landsmeer

Deze pagina geeft bijzonderheden over deze werf. Als u de pagina gelezen hebt kunt u hem sluiten. U komt dan terug op de detailpagina over het schip.

Toelichting

Er ging in de metingen nog al eens iets fout bij het overnemen van de werfnaam: vaak kregen de scheepsmeters de naam van de werf niet te zien maar werd die verteld door de schipper of de eigenaar. De meters schreven op wat ze dachten te horen.
Bovendien was het handschrift van de meters niet altijd even duidelijk, dus bij het digitaliseren van de scheepsgegevens ging ook nog wel eens wat mis. We hebben getracht de naam van de werf te achterhalen zoals die door de werf zelf het vaakst gebruikt werd. In dit geval dus: "N.V. Scheepswerf de Dollard".

Algemeen

De werfcode is: =Dollard-Landsmeer
Desgewenst kunt u alle metingen van schepen van deze werf inzien, onafhankelijk van de spelling die in de metingen voor de werf gebruikt is.

Het adres van de werf was Broekervaart, Het Schouw (Thans: Kanaaldijk) in Landsmeer (Inclusief Het Schouw. Beide zijn thans deel van Amsterdam-Noord.).  
(De positie op het kaartje is bij benadering.)

Er staan 43 metingen voor deze werf in de database. Daarvan zijn er 17 eerste (of enige) metingen, dus met redelijke zekerheid unieke schepen.

De werf bouwde hoofdzakelijk binnenschepen.

Het eerste bouwjaar (dus niet meetjaar!) dat in de metingen voor de werf vermeld wordt is 1947.

Het laatste bouwjaar dat in de metingen voor de werf vermeld wordt is 1964.

Andere namen voor deze werf

Afgezien van overduidelijke schrijffouten en misinterpretaties komen we in de metingen de volgende namen voor de werf tegen:

Bijzonderheden

43 metingen, 17 unieke schepen. Maar niets over terug te vinden behalve wat foto's.

De werf zelf is geheel verdwenen, maar in Het Schouw, op de hoek van het Noordhollands kanaal en de Broekervaart ligt een bedrijventerreintje dat De Dollard heet. Ik neem aan dat de werf daar gelegen heeft.

(JS, april 2019)

Literatuur en bronnen

Aanvullingen?

Aanvullingen en verbeteringen zijn altijd welkom! E-mail ze naar wervenlijst[at]s2ho.nl
Vervang [at] door een apestaartje (@). Zo krijgen wij beduidend minder spam!