Werf: Machinefabriek Van Duijvendijk en Van Overbeek

in Rotterdam

Deze pagina geeft bijzonderheden over deze werf. Als u de pagina gelezen hebt kunt u hem sluiten. U komt dan terug op de detailpagina over het schip.

Toelichting

Er ging in de metingen nog al eens iets fout bij het overnemen van de werfnaam: vaak kregen de scheepsmeters de naam van de werf niet te zien maar werd die verteld door de schipper of de eigenaar. De meters schreven op wat ze dachten te horen.
Bovendien was het handschrift van de meters niet altijd even duidelijk, dus bij het digitaliseren van de scheepsgegevens ging ook nog wel eens wat mis. We hebben getracht de naam van de werf te achterhalen zoals die door de werf zelf het vaakst gebruikt werd. In dit geval dus: "Machinefabriek Van Duijvendijk en Van Overbeek".

Algemeen

De werfcode is: =DuijvendOverb-Rotter
Desgewenst kunt u alle metingen van schepen van deze werf inzien, onafhankelijk van de spelling die in de metingen voor de werf gebruikt is.

Het adres van de werf was Delfshaven in Rotterdam (Inclusief Heijplaat en Pernis.).  
(De positie op het kaartje is bij benadering.)

Er staan 1 metingen voor deze werf in de database. Daarvan zijn er 1 eerste (of enige) metingen, dus met redelijke zekerheid unieke schepen.

Het is niet bekend of de werf een specialisatie had.

Het eerste bouwjaar (dus niet meetjaar!) dat in de metingen voor de werf vermeld wordt is 1935.

Het laatste bouwjaar dat in de metingen voor de werf vermeld wordt is 1935.

Bijzonderheden

Opgericht 1918. Is later DENO Compressoren gaan heten. Bestond in nog 2018 en heeft toen het 100-jarig bestaan gevierd.

Dit is nu eens een Van Duijvendijk die maar heel zijdelings genoemd wordt in het boek van J. van Duivendijk. Hij doet er nogal schamper over. Bij de behandeling van de werf RDM-1 (1978) zegt hij: "De machinefabriek [...] is alleen machinefabriek in naam en bouwt in feite voornamelijk compressoren in bij schepen." Verderop wordt de nieuwe directeur sprekend ten tonele gevoerd: "In Delfshaven zaten we in ludieke gebouwen, die geschikt waren voor culturele doeleinden, maar niet voor bedrijfsuitoefening."

De werfactiviteiten stelden eerder kennelijk ook al niet heel veel voor, gezien het feit dat we maar één meting hebben: R18169N, van een sleepboot uit 1935.

Hoe dan ook, het bedrijf bestaat nog steeds in 2018. RDM-1 uit het boek van J. van Duivendijk is dan ook kennelijk niet zonder meer een overname, zoals J. van Duivendijk doet vermoeden.

Deno Compressoren is thans gevestigd in de Stormpolder in Krimpen aan den IJssel. Op de website geen woord over de geschiedenis van het bedrijf, maar wel een banner met "Deno 100 years".

(JS, mei 2020)

Literatuur en bronnen

Aanvullingen?

Aanvullingen en verbeteringen zijn altijd welkom! E-mail ze naar wervenlijst[at]s2ho.nl
Vervang [at] door een apestaartje (@). Zo krijgen wij beduidend minder spam!