Werf: Scheepswerf Van Duivendijk

in Bruinisse

Deze pagina geeft bijzonderheden over deze werf. Als u de pagina gelezen hebt kunt u hem sluiten. U komt dan terug op de detailpagina over het schip.

Toelichting

Er ging in de metingen nog al eens iets fout bij het overnemen van de werfnaam: vaak kregen de scheepsmeters de naam van de werf niet te zien maar werd die verteld door de schipper of de eigenaar. De meters schreven op wat ze dachten te horen.
Bovendien was het handschrift van de meters niet altijd even duidelijk, dus bij het digitaliseren van de scheepsgegevens ging ook nog wel eens wat mis. We hebben getracht de naam van de werf te achterhalen zoals die door de werf zelf het vaakst gebruikt werd. In dit geval dus: "Scheepswerf Van Duivendijk".

Algemeen

De werfcode is: =Duivendijk-Bruinisse
Desgewenst kunt u alle metingen van schepen van deze werf inzien, onafhankelijk van de spelling die in de metingen voor de werf gebruikt is.

Het adres van de werf was Havendijk 3 in Bruinisse.  
(De positie op het kaartje is bij benadering.)

Er staan 6 metingen voor deze werf in de database. Daarvan zijn er 6 eerste (of enige) metingen, dus met redelijke zekerheid unieke schepen.

De werf was gespecialiseerd in vissersschepen, maar ook wel binnenvaartschepen.

Het eerste bouwjaar (dus niet meetjaar!) dat in de metingen voor de werf vermeld wordt is 1964.

Het laatste bouwjaar dat in de metingen voor de werf vermeld wordt is 1987.

Bijzonderheden

Dit is de Van Duivendijk met alleen een i.

Hans van Duivendijk onderscheidt in zijn boek "Het liefst eigen baas" twee werven van Van Duivendijk in Bruinisse: de scheepswerf (BNS-1) en de jachtwerf (BNS-2). De scheepswerf bouwt hoofdzakelijk vissersschepen, de jachtwerf hoofdzakelijk ... jachten. De zes metingen betreffen twee mosselkotters, drie jachten en 1 motorsleepvlet. Ik kan op basis van de metingen niet goed onderscheiden wat van de scheepswerf en wat van de jachtwerf komt, dus ik voeg ze - mede gezien het kleine aantal metingen - op één hoop. Het is aan de lezer om verder onderscheid te maken.

De scheepswerf bestaat nog steeds (2019), de jachtwerf heeft bestaan van 1964 - 1979. In 1979 is de jachtwerf verkocht aan Aart Maaskant en gaat dan Jachtwerf Oosterschelde heten. Ook die bestaat nog steeds.

(JS, maart 2019)

Literatuur en bronnen

Aanvullingen?

Aanvullingen en verbeteringen zijn altijd welkom! E-mail ze naar wervenlijst[at]s2ho.nl
Vervang [at] door een apestaartje (@). Zo krijgen wij beduidend minder spam!