Werf: Van Egmond

in Zoeterwoude

Deze pagina geeft bijzonderheden over deze werf. Als u de pagina gelezen hebt kunt u hem sluiten. U komt dan terug op de detailpagina over het schip.

Toelichting

Er ging in de metingen nog al eens iets fout bij het overnemen van de werfnaam: vaak kregen de scheepsmeters de naam van de werf niet te zien maar werd die verteld door de schipper of de eigenaar. De meters schreven op wat ze dachten te horen.
Bovendien was het handschrift van de meters niet altijd even duidelijk, dus bij het digitaliseren van de scheepsgegevens ging ook nog wel eens wat mis. We hebben getracht de naam van de werf te achterhalen zoals die door de werf zelf het vaakst gebruikt werd. In dit geval dus: "Van Egmond".

Algemeen

De werfcode is: =Egmond-Zoeterwoude
Desgewenst kunt u alle metingen van schepen van deze werf inzien, onafhankelijk van de spelling die in de metingen voor de werf gebruikt is.

De werf bevond zich in Zoeterwoude (Inclusief Zoeterw.-Rijndijk.).

Er staan 7 metingen voor deze werf in de database. Daarvan zijn er 1 eerste (of enige) metingen, dus met redelijke zekerheid unieke schepen.

De werf bouwde hoofdzakelijk binnenschepen.

Het eerste bouwjaar (dus niet meetjaar!) dat in de metingen voor de werf vermeld wordt is 1902.

Het laatste bouwjaar dat in de metingen voor de werf vermeld wordt is 1904.

Andere namen voor deze werf

Afgezien van overduidelijke schrijffouten en misinterpretaties komen we in de metingen de volgende namen voor de werf tegen:

Bijzonderheden

2 metingen (van hetzelfde schip) geven op: Van Egmond en Co, Leiden. Maar een derde meting (en wel de eerste meting in de tijd bezien) van dat schip geeft op: werf onbekend in Zoeterwoude. Dat is dus vrijwel zeker dezelfde werf, niet in Leiden maar in Zoeterwoude. Bij MarHisData (schip Disponibel) is er sprake van Van Egmond en Co in Zoeterwoude.

Een meting noemt een Van Egmond in Alphen aan de Rijn, maar dat is de enige meting die die stad noemt, dus ik neem aan dat ook dat een vergissing is.

De wervenlijst van Binnenvaarttaal heeft het over een "Machinefabriek en Ketelmakerij", maar vertelt niet waar die wijsheid vandaan komt.

(JS, maart 2019)

Literatuur en bronnen

Aanvullingen?

Aanvullingen en verbeteringen zijn altijd welkom! E-mail ze naar wervenlijst[at]s2ho.nl
Vervang [at] door een apestaartje (@). Zo krijgen wij beduidend minder spam!