Werf: H.A. Eltink Scheeps- en Jachtwerf

in Mook

Deze pagina geeft bijzonderheden over deze werf. Als u de pagina gelezen hebt kunt u hem sluiten. U komt dan terug op de detailpagina over het schip.

Toelichting

Er ging in de metingen nog al eens iets fout bij het overnemen van de werfnaam: vaak kregen de scheepsmeters de naam van de werf niet te zien maar werd die verteld door de schipper of de eigenaar. De meters schreven op wat ze dachten te horen.
Bovendien was het handschrift van de meters niet altijd even duidelijk, dus bij het digitaliseren van de scheepsgegevens ging ook nog wel eens wat mis. We hebben getracht de naam van de werf te achterhalen zoals die door de werf zelf het vaakst gebruikt werd. In dit geval dus: "H.A. Eltink Scheeps- en Jachtwerf".

Algemeen

De werfcode is: =Eltink-Mook
Desgewenst kunt u alle metingen van schepen van deze werf inzien, onafhankelijk van de spelling die in de metingen voor de werf gebruikt is.

Het adres van de werf was Kanaalweg 4 in Mook.  
(De positie op het kaartje is bij benadering.)

Er staan 25 metingen voor deze werf in de database. Daarvan zijn er 22 eerste (of enige) metingen, dus met redelijke zekerheid unieke schepen.

De werf bouwde hoofdzakelijk sleep- en duwboten.

Het eerste bouwjaar (dus niet meetjaar!) dat in de metingen voor de werf vermeld wordt is 1960.

Het laatste bouwjaar dat in de metingen voor de werf vermeld wordt is 1973.

Bijzonderheden

H.A. (Harry) Eltink heeft eerst jarenlang meegewerkt in de werf van Eltink in Beneden Leeuwen. Die werf was gesticht door zijn vader, na diens dood in 1930 voortgezet door zijn moeder. Nog later (vanaf 1941?) bestuurde Harry samen met zijn broer Wiel die werf. In 1959 is hij voor zichzelf begonnen in Mook.

In het RVEN, bij de parlevinker "Parlevinker" staat een heel verhaal over de werf, echter zonder bronvermelding. Ik citeer: "met 2 hellingen en een werkplaats. In 1964 kwam hier een derde helling bij. Vanaf 1968 komen drie zonen van Harry op het bedrijf en in 1974 verkoopt hij de werf aan zijn vier zonen en wordt het bedrijf een BV: H.A.Eltink's Scheeps- en Jachtwerf B.V. In 1985 werd de werf van V.S.N. in Katwijk (NB) gekocht. Hier worden tot op heden casco's voor zeer luxe jachten gebouwd. In 1985 loopt het laatste casco van de oude werf in Mook van stapel."

Kennelijk is de werf daarna ook nog eens verplaatst naar Heijen. Althans, de Gelderlander van 21 maart 2012 meldt het faillissement: "Scheepswerf Eltink, met vestigingen in Heijen en eerder ook Katwijk (vier bv's), is failliet verklaard door de rechtbank. Dertien werknemers die nog in loondienst waren van de bouwer van casco's van luxe plezierjachten verliezen bij dit faillissement hun baan".

Literatuur en bronnen

Aanvullingen?

Aanvullingen en verbeteringen zijn altijd welkom! E-mail ze naar wervenlijst[at]s2ho.nl
Vervang [at] door een apestaartje (@). Zo krijgen wij beduidend minder spam!