Werf: Scheepswerf Friesland N.V.

in Lemmer

Deze pagina geeft bijzonderheden over deze werf. Als u de pagina gelezen hebt kunt u hem sluiten. U komt dan terug op de detailpagina over het schip.

Toelichting

Er ging in de metingen nog al eens iets fout bij het overnemen van de werfnaam: vaak kregen de scheepsmeters de naam van de werf niet te zien maar werd die verteld door de schipper of de eigenaar. De meters schreven op wat ze dachten te horen.
Bovendien was het handschrift van de meters niet altijd even duidelijk, dus bij het digitaliseren van de scheepsgegevens ging ook nog wel eens wat mis. We hebben getracht de naam van de werf te achterhalen zoals die door de werf zelf het vaakst gebruikt werd. In dit geval dus: "Scheepswerf Friesland N.V.".

Algemeen

De werfcode is: =Friesland-Lemmer
Desgewenst kunt u alle metingen van schepen van deze werf inzien, onafhankelijk van de spelling die in de metingen voor de werf gebruikt is.

Het adres van de werf was Sluisweg 13 in Lemmer.  
(De positie op het kaartje is bij benadering.)

Er staan 26 metingen voor deze werf in de database. Daarvan zijn er 20 eerste (of enige) metingen, dus met redelijke zekerheid unieke schepen.

De werf was niet gespecialiseerd in één soort vaartuigen.

Het eerste bouwjaar (dus niet meetjaar!) dat in de metingen voor de werf vermeld wordt is 1956.

Het laatste bouwjaar dat in de metingen voor de werf vermeld wordt is 1982.

Bijzonderheden

Is in 1956 gesticht door Amels in Makkum en Pieter Ates en Sietse Pieters van der Werf. In 1963 beëindigden de Van der Werffs de samenwerking. De werf werd langzamerhand een toeleveringsbedrijf van Amels. Er werden grote schepen gebouwd: Spanvis toont een foto uit 1960 waarop een zeegaand vrachtschip in aanbouw is.

In 1994 gekocht door Bijlsma - die op zijn beurt in 2004 weer overgenomen werd door VeKa. Uit die periodes hebben we geen gedigitaliseerde metingen.

25 metingen, waaronder 19 eerste metingen. Dus een typische nieuwbouwwerf.

[Later] Ik voeg hier ook een motorpassagiersschip van 14 meter toe uit 1986, gebouwd door P. van der Werff (GN1707). Dan is de samenwerking tussen de Friesland en de Van der Werffs allang beëindigd, maar ik kan me niet voorstellen dat zélfs een Van der Werff zo maar uit het niets een schip van 15 meter bouwt en daarna niets meer van zich laat horen. Deze werf komt het dichtste bij. (JS, okt. 2019)

Literatuur en bronnen

Aanvullingen?

Aanvullingen en verbeteringen zijn altijd welkom! E-mail ze naar wervenlijst[at]s2ho.nl
Vervang [at] door een apestaartje (@). Zo krijgen wij beduidend minder spam!