Werf: Gebroeders Van Duijvendijk

in Gouderak

Deze pagina geeft bijzonderheden over deze werf. Als u de pagina gelezen hebt kunt u hem sluiten. U komt dan terug op de detailpagina over het schip.

Toelichting

Er ging in de metingen nog al eens iets fout bij het overnemen van de werfnaam: vaak kregen de scheepsmeters de naam van de werf niet te zien maar werd die verteld door de schipper of de eigenaar. De meters schreven op wat ze dachten te horen.
Bovendien was het handschrift van de meters niet altijd even duidelijk, dus bij het digitaliseren van de scheepsgegevens ging ook nog wel eens wat mis. We hebben getracht de naam van de werf te achterhalen zoals die door de werf zelf het vaakst gebruikt werd. In dit geval dus: "Gebroeders Van Duijvendijk".

Algemeen

De werfcode is: =GebrDuijvendijk-Goud
Desgewenst kunt u alle metingen van schepen van deze werf inzien, onafhankelijk van de spelling die in de metingen voor de werf gebruikt is.

Het adres van de werf was Gouderaksedijk in Gouderak (Inclusief Stolwijkersluis.).  
(De positie op het kaartje is bij benadering.)

Er staan 24 metingen voor deze werf in de database. Daarvan zijn er 3 eerste (of enige) metingen, dus met redelijke zekerheid unieke schepen.

De werf bouwde hoofdzakelijk binnenschepen.

Het eerste bouwjaar (dus niet meetjaar!) dat in de metingen voor de werf vermeld wordt is 1896.

Het laatste bouwjaar dat in de metingen voor de werf vermeld wordt is 1925.

Bijzonderheden

Omdat schepen van de werf van de Weduwe A. van Duijvendijk meer metingen lijken te hebben gehad dan de naastgelegen werf van de Gebr. van Duijvendijk heb ik de metingen waarbij alleen Duijvendijk staat enigszins arbitrair toegekend aan de weduwe. Dat zal dus wel niet helemaal kloppen. (JS, april 2019)

Volgens Hans van Duijvendijk is de werf in 1909 of 1910 verkocht aan Van Vlaardingen, maar dat kan bijna niet kloppen: tot 1925 worden (nieuwgebouwde) schepen gemeten die deze werfnaam opgeven.

(JS, okt. 2019)

Literatuur en bronnen

Aanvullingen?

Aanvullingen en verbeteringen zijn altijd welkom! E-mail ze naar wervenlijst[at]s2ho.nl
Vervang [at] door een apestaartje (@). Zo krijgen wij beduidend minder spam!