Werf: Van Genderen's Las- en Scheepsbouw bedrijf

in Papendrecht

Deze pagina geeft bijzonderheden over deze werf. Als u de pagina gelezen hebt kunt u hem sluiten. U komt dan terug op de detailpagina over het schip.

Toelichting

Er ging in de metingen nog al eens iets fout bij het overnemen van de werfnaam: vaak kregen de scheepsmeters de naam van de werf niet te zien maar werd die verteld door de schipper of de eigenaar. De meters schreven op wat ze dachten te horen.
Bovendien was het handschrift van de meters niet altijd even duidelijk, dus bij het digitaliseren van de scheepsgegevens ging ook nog wel eens wat mis. We hebben getracht de naam van de werf te achterhalen zoals die door de werf zelf het vaakst gebruikt werd. In dit geval dus: "Van Genderen's Las- en Scheepsbouw bedrijf".

Algemeen

De werfcode is: =Genderen-Papendrecht
Desgewenst kunt u alle metingen van schepen van deze werf inzien, onafhankelijk van de spelling die in de metingen voor de werf gebruikt is.

De werf bevond zich in Papendrecht.

Er staan 7 metingen voor deze werf in de database. Daarvan zijn er 4 eerste (of enige) metingen, dus met redelijke zekerheid unieke schepen.

De werf bouwde hoofdzakelijk arken (woonarken of kantoorschepen).

Het eerste bouwjaar (dus niet meetjaar!) dat in de metingen voor de werf vermeld wordt is 1958.

Het laatste bouwjaar dat in de metingen voor de werf vermeld wordt is 1964.

Later is de werf overgenomen of opgevolgd door de werf Van Genderen's Scheepsbouwbedrijf in Groot-Ammers.

Bijzonderheden

Wordt in de metingen zowel in Papendrecht als in Sliedrecht gepositioneerd. Van 1965 - 1968 ook in Groot-Ammers, waar hij de werf van Ooms overgenomen heeft. Ik ben het eens met de analyse van Pieter Klein in de wervenlijst Binnenvaarttaal, dat dit waarschijnlijk een rondtrekkende lasser was die ruimte huurde op bestaande scheepswerven en daar dan relatief kleine schepen en drijftuigen in elkaar zette.
Ik heb de metingen voor Papendrecht en Sliedrecht bij elkaar gezet. Van Genderen in Groot-Ammers lijkt een wat serieuzere operatie, dus die heb ik apart opgevoerd (Genderen-Groot-Ammer).

(JS, maart 2020)

Literatuur en bronnen

Aanvullingen?

Aanvullingen en verbeteringen zijn altijd welkom! E-mail ze naar wervenlijst[at]s2ho.nl
Vervang [at] door een apestaartje (@). Zo krijgen wij beduidend minder spam!