Werf: De Groot Baggermaterieel en Machinefabriek N.V.

in Nijkerk

Deze pagina geeft bijzonderheden over deze werf. Als u de pagina gelezen hebt kunt u hem sluiten. U komt dan terug op de detailpagina over het schip.

Toelichting

Er ging in de metingen nog al eens iets fout bij het overnemen van de werfnaam: vaak kregen de scheepsmeters de naam van de werf niet te zien maar werd die verteld door de schipper of de eigenaar. De meters schreven op wat ze dachten te horen.
Bovendien was het handschrift van de meters niet altijd even duidelijk, dus bij het digitaliseren van de scheepsgegevens ging ook nog wel eens wat mis. We hebben getracht de naam van de werf te achterhalen zoals die door de werf zelf het vaakst gebruikt werd. In dit geval dus: "De Groot Baggermaterieel en Machinefabriek N.V.".

Algemeen

De werfcode is: =Groot-Nijkerk
Desgewenst kunt u alle metingen van schepen van deze werf inzien, onafhankelijk van de spelling die in de metingen voor de werf gebruikt is.

Het adres van de werf was Westkadijk 29 (thans: Edisonstraat 32) in Nijkerk.  
(De positie op het kaartje is bij benadering.)

Er staan 12 metingen voor deze werf in de database. Daarvan zijn er 12 eerste (of enige) metingen, dus met redelijke zekerheid unieke schepen.

De werf bouwde hoofdzakelijk baggermaterieel, pontons en/of werkvaartuigen.

Het eerste bouwjaar (dus niet meetjaar!) dat in de metingen voor de werf vermeld wordt is 1974.

Het laatste bouwjaar dat in de metingen voor de werf vermeld wordt is 1989.

Bijzonderheden

(Onderstaande informatie van "bouwmachines van toen")
Opgericht eind 19e eeuw (?), eerder gevestigd in Giessendam en Utrecht, vanaf 1952 in Nijkerk. Eerst aan de Zeedijk, vanaf 1966 aan de Arkervaart. In 1969 verhuisde eerst het kantoor en later de fabriek naar de Westkadijk. In 1972 werd een nieuwe bedrijfshal gebouwd. (Waar? Was dat al aan de Edisonstraat?)

Begonnen als baggerbedrijf. Zoals zoveel baggerbedrijven ging het later eerst materieel maken voor eigen gebruik, maar vanaf de jaren '70 ook voor de markt. Eerst perszand installaties, later ook baggermaterieel. In de jaren '60 zijn baggerbedrijf en machinefabriek gesplitst. Midden jaren '70 verkocht aan Dhr . Lubbert. In 1988 verkocht aan Damen. Thans (2019) Damen Dredging Equipment.

(JS, dec. 2019)

Literatuur en bronnen

Aanvullingen?

Aanvullingen en verbeteringen zijn altijd welkom! E-mail ze naar wervenlijst[at]s2ho.nl
Vervang [at] door een apestaartje (@). Zo krijgen wij beduidend minder spam!