Werf: De Groot en Van Vliet

in Slikkerveer

Deze pagina geeft bijzonderheden over deze werf. Als u de pagina gelezen hebt kunt u hem sluiten. U komt dan terug op de detailpagina over het schip.

Toelichting

Er ging in de metingen nog al eens iets fout bij het overnemen van de werfnaam: vaak kregen de scheepsmeters de naam van de werf niet te zien maar werd die verteld door de schipper of de eigenaar. De meters schreven op wat ze dachten te horen.
Bovendien was het handschrift van de meters niet altijd even duidelijk, dus bij het digitaliseren van de scheepsgegevens ging ook nog wel eens wat mis. We hebben getracht de naam van de werf te achterhalen zoals die door de werf zelf het vaakst gebruikt werd. In dit geval dus: "De Groot en Van Vliet".

Algemeen

De werfcode is: =GrootVliet-Slikkerve
Desgewenst kunt u alle metingen van schepen van deze werf inzien, onafhankelijk van de spelling die in de metingen voor de werf gebruikt is.

Het adres van de werf was Ringdijk, De Schans in Slikkerveer (Thans gem. Ridderkerk.).  
(De positie op het kaartje is bij benadering.)

Er staan 468 metingen voor deze werf in de database. Daarvan zijn er 232 eerste (of enige) metingen, dus met redelijke zekerheid unieke schepen.

De werf bouwde hoofdzakelijk binnenschepen.

Het eerste bouwjaar (dus niet meetjaar!) dat in de metingen voor de werf vermeld wordt is 1910.

Het laatste bouwjaar dat in de metingen voor de werf vermeld wordt is 1970.

Andere namen voor deze werf

Afgezien van overduidelijke schrijffouten en misinterpretaties komen we in de metingen de volgende namen voor de werf tegen:

Bijzonderheden

De Groot en Van Vliet begonnen in 1910 op het terrein waar voordien Boele Slikkerveer gezeten had. In 1970 wordt de Hollandse Scheepsbouw Combinatie in Groot-Ammers overgenomen. Is het toeval dat ook de laatste metingen uit dat jaar stammen? In 1970 fuseert het bedrijf met de IJsselwerf in Capelle aan den IJssel en ontstaat de YVC, de Yssel-VanVliet-Combinatie. In 1987 wordt alle nieuwbouw geconcentreerd in Capelle a/d IJssel.

In 1928 wordt de voormalige werf van De Wed. A. Duijvendijk in Papendrecht aangekocht. De moet echter al in 1931 weer sluiten. Zie "GrootVliet-Papendrec"

(JS, mei 2020)

Literatuur en bronnen

Aanvullingen?

Aanvullingen en verbeteringen zijn altijd welkom! E-mail ze naar wervenlijst[at]s2ho.nl
Vervang [at] door een apestaartje (@). Zo krijgen wij beduidend minder spam!