Werf: N.V. A.J. van Haaften

in Nieuwerkerk a/d IJssel

Deze pagina geeft bijzonderheden over deze werf. Als u de pagina gelezen hebt kunt u hem sluiten. U komt dan terug op de detailpagina over het schip.

Toelichting

Er ging in de metingen nog al eens iets fout bij het overnemen van de werfnaam: vaak kregen de scheepsmeters de naam van de werf niet te zien maar werd die verteld door de schipper of de eigenaar. De meters schreven op wat ze dachten te horen.
Bovendien was het handschrift van de meters niet altijd even duidelijk, dus bij het digitaliseren van de scheepsgegevens ging ook nog wel eens wat mis. We hebben getracht de naam van de werf te achterhalen zoals die door de werf zelf het vaakst gebruikt werd. In dit geval dus: "N.V. A.J. van Haaften".

Algemeen

De werfcode is: =Haaften-Nieuwerkerk
Desgewenst kunt u alle metingen van schepen van deze werf inzien, onafhankelijk van de spelling die in de metingen voor de werf gebruikt is.

De werf bevond zich in Nieuwerkerk a/d IJssel.

Er staan 4 metingen voor deze werf in de database. Daarvan zijn er 4 eerste (of enige) metingen, dus met redelijke zekerheid unieke schepen.

De werf bouwde hoofdzakelijk baggermaterieel, pontons en/of werkvaartuigen.

Het eerste bouwjaar (dus niet meetjaar!) dat in de metingen voor de werf vermeld wordt is 1965.

Het laatste bouwjaar dat in de metingen voor de werf vermeld wordt is 1970.

Bijzonderheden

Dit was een aannemingsbedrijf in de natte waterbouw. Oorspronkelijk afkomstig uit Sliedrecht (deel van de "Gouden ploeg"). Opgericht ?, maar in ieder geval al in 1890 actief (Bron: Dredgepoint). Tot 1974 officieel gevestigd in Den Haag. In 1974 verkocht (aan wie?). In 1986 naam Adriaan van Haaften de Werkendamse tak van Van Oord over, die toen verder ging onder de naam Van Haaften-Van Oord. (Bron: Joke Korteweg). Kantoor: Statenlaan 32 's Gravenhage, plaats van de werf verder onbekend.

Ok, maar nu die schepen. Een rare combinatie: twee metingen van baggerschepen, twee metingen van woonschepen. Nou, niet heel raar, je ziet vaker dat baggerbedrijven in slappe tijden op hun eigen (reparatie-) werven hun eigen, gespecialiseerde, materiaal bouwen of afbouwen. Kennelijk stond de werf in Nieuwerkerk aan den IJssel, hoewel het kantoor in Den Haag gevestigd was.

Thans nog actief als A.J. Van Haaften Werkendam B.V., opgericht in 1986. Die is overigens weer gevestigd in Zwitserland.

Literatuur en bronnen

Aanvullingen?

Aanvullingen en verbeteringen zijn altijd welkom! E-mail ze naar wervenlijst[at]s2ho.nl
Vervang [at] door een apestaartje (@). Zo krijgen wij beduidend minder spam!