Werf: M.J. van Hattum

in Velsen

Deze pagina geeft bijzonderheden over deze werf. Als u de pagina gelezen hebt kunt u hem sluiten. U komt dan terug op de detailpagina over het schip.

Toelichting

Er ging in de metingen nog al eens iets fout bij het overnemen van de werfnaam: vaak kregen de scheepsmeters de naam van de werf niet te zien maar werd die verteld door de schipper of de eigenaar. De meters schreven op wat ze dachten te horen.
Bovendien was het handschrift van de meters niet altijd even duidelijk, dus bij het digitaliseren van de scheepsgegevens ging ook nog wel eens wat mis. We hebben getracht de naam van de werf te achterhalen zoals die door de werf zelf het vaakst gebruikt werd. In dit geval dus: "M.J. van Hattum".

Algemeen

De werfcode is: =Hattum-Velsen
Desgewenst kunt u alle metingen van schepen van deze werf inzien, onafhankelijk van de spelling die in de metingen voor de werf gebruikt is.

De werf bevond zich in Velsen.

Er staan 2 metingen voor deze werf in de database. Daarvan zijn er 2 eerste (of enige) metingen, dus met redelijke zekerheid unieke schepen.

De werf bouwde hoofdzakelijk baggermaterieel, pontons en/of werkvaartuigen.

Het eerste bouwjaar (dus niet meetjaar!) dat in de metingen voor de werf vermeld wordt is 1900.

Het laatste bouwjaar dat in de metingen voor de werf vermeld wordt is 1903.

Bijzonderheden

Slechts twee metingen: een bak en een drijvende bok. Een aannemer die eigen materiaal bouwt, dat zie je vaker.

Voorloper van het latere Van Hattum en Blankevoort,

Op 20 december 1831 tekende Arie van Hattum uit Sliedrecht het contract voor het vijfjarig onderhoud aan kribben in Merwede en Lek. Tien jaar later vestigde Cornelis Blankevoort zich als aannemer in Monnikendam. Beide bedrijven gedijden en werkten rond 1900 voor het eerst samen en dat beviel zo goed, dat vanaf 1910 alle werkzaamheden samen werden uitgevoerd. Ir. M.J. van Hattum (1864-1922) bracht het familiebedrijf over van Sliedrecht naar Beverwijk waar de onderneming verder ging onder de naam M.J. van Hattum's Havenwerken N.V.

In 1950 fuseerden Van Hattum en Blankevoort. Thans een werkmaatschappij van Volker Wessels Stevin.

In de jaren 1950 - 1970 bouwt een firma Van Hattum opnieuw wat baggermaterieel, maar dan wel in Zaltbommel.

(JS, okt. 2019)

Literatuur en bronnen

Aanvullingen?

Aanvullingen en verbeteringen zijn altijd welkom! E-mail ze naar wervenlijst[at]s2ho.nl
Vervang [at] door een apestaartje (@). Zo krijgen wij beduidend minder spam!