Werf: G. Den Heeten & Co. Motorenfabriek en Scheepswerf

in Leiden

Deze pagina geeft bijzonderheden over deze werf. Als u de pagina gelezen hebt kunt u hem sluiten. U komt dan terug op de detailpagina over het schip.

Toelichting

Er ging in de metingen nog al eens iets fout bij het overnemen van de werfnaam: vaak kregen de scheepsmeters de naam van de werf niet te zien maar werd die verteld door de schipper of de eigenaar. De meters schreven op wat ze dachten te horen.
Bovendien was het handschrift van de meters niet altijd even duidelijk, dus bij het digitaliseren van de scheepsgegevens ging ook nog wel eens wat mis. We hebben getracht de naam van de werf te achterhalen zoals die door de werf zelf het vaakst gebruikt werd. In dit geval dus: "G. Den Heeten & Co. Motorenfabriek en Scheepswerf".

Algemeen

De werfcode is: =Heeten-Leiden
Desgewenst kunt u alle metingen van schepen van deze werf inzien, onafhankelijk van de spelling die in de metingen voor de werf gebruikt is.

Het adres van de werf was Utrechtse Veer 18 in Leiden.  
(De positie op het kaartje is bij benadering.)

Er staan 15 metingen voor deze werf in de database. Daarvan zijn er 8 eerste (of enige) metingen, dus met redelijke zekerheid unieke schepen.

De werf bouwde hoofdzakelijk sleep- en duwboten.

Het eerste bouwjaar (dus niet meetjaar!) dat in de metingen voor de werf vermeld wordt is 1928.

Het laatste bouwjaar dat in de metingen voor de werf vermeld wordt is 1961.

Bijzonderheden

Een merkwaardige verdeling van de metingen. 15 metingen, waarvan 12 uit de periode 1928 - 1938, en daarna nog metingen van schepen gebouwd in 1941, 1947 en 1961. Van die 15 metingen zijn er maar twee waarvan we zeker weten dat het handelt om nieuwgebouwde schepen (dus geen hermetingen), waaronder die uit 1961.

Er bestaat een tweede werf met vrijwel dezelfde naam: G. den Heeten en Co, scheepswerf De Vliet in Leidschendam. Dat moet een andere werf zijn (maar ongetwijfeld wel van dezelfde eigenaar) , dus ik heb die twee gescheiden opgenomen. De werven in Leiden en Leidschendam werden als één geheel beheerd. In een advertentie in het Leidsch Dagblad uit 1954 zoekt het bedrijf een lasser, een ijzerwerker en "jongens". Aanmelden kan bij één van beide werven:
"Kantoor Utr. Veer 18 of Scheepswerf De Vliet, Leidschendam (tramhalte Schakenbosch)."

Gijsbert Den Heeten was getrouwd met een tante van Jan Wolkers, de zuster van diens vader. Vader Wolkers is enige tijd vennoot geweest in de motorenfabriek, maar stapte er na een paar jaar met ruzie weer uit.

Uit de stamboom familie Van Heeten: "IX.18 Gijsbert den Heeten, geb. Leiderdorp 08.07.1884, directeur en mede-eigenaar van 3 scheepswerven te Leiden, Leidschendam en Rotterdam (voorheen Scheepstimmerwerf Hoogerwaard), ov. Heemstede 16.01.1963, tr. Amsterdam 24.09.1908 Hendrika Cornelia Wolkers, geb. ald. 26.09.1885, ov. Heemstede 09.01.1972"

Literatuur en bronnen

Aanvullingen?

Aanvullingen en verbeteringen zijn altijd welkom! E-mail ze naar wervenlijst[at]s2ho.nl
Vervang [at] door een apestaartje (@). Zo krijgen wij beduidend minder spam!