Werf: Werf 'De Valk' Gebr. Hinloopen

in Ouder-Amstel

Deze pagina geeft bijzonderheden over deze werf. Als u de pagina gelezen hebt kunt u hem sluiten. U komt dan terug op de detailpagina over het schip.

Toelichting

Er ging in de metingen nog al eens iets fout bij het overnemen van de werfnaam: vaak kregen de scheepsmeters de naam van de werf niet te zien maar werd die verteld door de schipper of de eigenaar. De meters schreven op wat ze dachten te horen.
Bovendien was het handschrift van de meters niet altijd even duidelijk, dus bij het digitaliseren van de scheepsgegevens ging ook nog wel eens wat mis. We hebben getracht de naam van de werf te achterhalen zoals die door de werf zelf het vaakst gebruikt werd. In dit geval dus: "Werf 'De Valk' Gebr. Hinloopen".

Algemeen

De werfcode is: =Hinloopen-OuderAmste
Desgewenst kunt u alle metingen van schepen van deze werf inzien, onafhankelijk van de spelling die in de metingen voor de werf gebruikt is.

Het adres van de werf was Korte Ouderkerkerdijk 16 in Ouder-Amstel (Inclusief Ouderkerk a/d Amstel).  
(De positie op het kaartje is bij benadering.)

Er staan 59 metingen voor deze werf in de database. Daarvan zijn er 41 eerste (of enige) metingen, dus met redelijke zekerheid unieke schepen.

De werf bouwde hoofdzakelijk dekschuiten.

Het eerste bouwjaar (dus niet meetjaar!) dat in de metingen voor de werf vermeld wordt is 1913.

Het laatste bouwjaar dat in de metingen voor de werf vermeld wordt is 1931.

Andere namen voor deze werf

Afgezien van overduidelijke schrijffouten en misinterpretaties komen we in de metingen de volgende namen voor de werf tegen:

Bijzonderheden

Let op: dit gebied viel tot 1921 onder Ouder-Amstel, daarna geannexeerd door Amsterdam. Het is daarna niet duidelijk of schepen op deze werf gebouwd werden of bij de werf in Amsterdam

Het kantoor annex directiewoning van de werf is bewaard gebleven, zie de website 020apps. Dat pand is in 1913 gebouwd.

020apps en de wervenlijst van De Binnenvaart zeggen dat het gaat om een dependance van de werf De Valk aan de Valkenburgerstraat in Amsterdam.

De werf is gesticht in 1913, laatste meting uit 1931, hoewel de werf veel langer bestaan heeft (020apps zegt "tot 1987"). In ieder geval bestond de werf nog na W.O. II, toen de roieboten van R.V. "De Amstel" hier gestald werden.

Naast deze werf van de Gebr. Hinloopen bestond ook de werf van J. Hinloopen, eveneens "De Valk" genaamd, aan de Valkenburgerstraat in Amsterdam, en de werf "Koning David" van de Wed. F. Hinloopen op Wittenburg in Amsterdam. Ik heb het als volgt opgelost:
- J. Hinloopen, Gebr. Hinloopen en "De Valk" voor 1913 aan de Valkenburgstraat
- "Gebr. Hinloopen" en "De Valk" vanaf 1913 aan de Korte Ouderkerkerdijk. Ook alle "Hinloopen"s in Ouderkerk a/d Amstel komen hier
- "J. Hinloopen" ook na 1913 nog aan de Valkenburgerstraat (ik heb nl. het idee dat dat een kleinere werf was)
- "F. Hinloopen", "Wed. (F.) Hinloopen" en scheepswerf "Koning David" aan de Grote Wittenburgerstraat

Uiteindelijk heb ik er zoveel uitzoekwerk in gestopt dat ik maar een artikel over deze werf geschreven heb.

(JS, januari 2020)

Literatuur en bronnen

Aanvullingen?

Aanvullingen en verbeteringen zijn altijd welkom! E-mail ze naar wervenlijst[at]s2ho.nl
Vervang [at] door een apestaartje (@). Zo krijgen wij beduidend minder spam!