Werf: Scheepswerf Hoogerwaard

in Rotterdam

Deze pagina geeft bijzonderheden over deze werf. Als u de pagina gelezen hebt kunt u hem sluiten. U komt dan terug op de detailpagina over het schip.

Toelichting

Er ging in de metingen nog al eens iets fout bij het overnemen van de werfnaam: vaak kregen de scheepsmeters de naam van de werf niet te zien maar werd die verteld door de schipper of de eigenaar. De meters schreven op wat ze dachten te horen.
Bovendien was het handschrift van de meters niet altijd even duidelijk, dus bij het digitaliseren van de scheepsgegevens ging ook nog wel eens wat mis. We hebben getracht de naam van de werf te achterhalen zoals die door de werf zelf het vaakst gebruikt werd. In dit geval dus: "Scheepswerf Hoogerwaard".

Algemeen

De werfcode is: =Hoogerwaard-Rotterda
Desgewenst kunt u alle metingen van schepen van deze werf inzien, onafhankelijk van de spelling die in de metingen voor de werf gebruikt is.

Het adres van de werf was Ophemertstraat 43 (Waalhaven) in Rotterdam (Inclusief Heijplaat en Pernis.).  
(De positie op het kaartje is bij benadering.)

Er staan 9 metingen voor deze werf in de database. Daarvan zijn er 6 eerste (of enige) metingen, dus met redelijke zekerheid unieke schepen.

De werf bouwde hoofdzakelijk dekschuiten.

Het eerste bouwjaar (dus niet meetjaar!) dat in de metingen voor de werf vermeld wordt is 1951.

Het laatste bouwjaar dat in de metingen voor de werf vermeld wordt is 1963.

Bijzonderheden

Opgericht 1901, bestaat nog steeds. In 1953 overgenomen door de familie Den Heeten, die ook werven had in Leiden en Leidschendam (zie Heeten-Leiden en Heeten-Leidschendam). De familie Den Heeten staat nog steeds aan het roer van de werf.

Hoofdzakelijk reparatiewerf. Eén gemeten motorschip (4 metingen) uit 1961 en een serie van vijf huisvuilnisvaartuigen (elk één meting) uit 1962 en 1963.

Literatuur en bronnen

Aanvullingen?

Aanvullingen en verbeteringen zijn altijd welkom! E-mail ze naar wervenlijst[at]s2ho.nl
Vervang [at] door een apestaartje (@). Zo krijgen wij beduidend minder spam!