Werf: J. en K. Smit

in Krimpen aan de Lek

Deze pagina geeft bijzonderheden over deze werf. Als u de pagina gelezen hebt kunt u hem sluiten. U komt dan terug op de detailpagina over het schip.

Toelichting

Er ging in de metingen nog al eens iets fout bij het overnemen van de werfnaam: vaak kregen de scheepsmeters de naam van de werf niet te zien maar werd die verteld door de schipper of de eigenaar. De meters schreven op wat ze dachten te horen.
Bovendien was het handschrift van de meters niet altijd even duidelijk, dus bij het digitaliseren van de scheepsgegevens ging ook nog wel eens wat mis. We hebben getracht de naam van de werf te achterhalen zoals die door de werf zelf het vaakst gebruikt werd. In dit geval dus: "J. en K. Smit".

Algemeen

De werfcode is: =JKSmit-KrimpenLek
Desgewenst kunt u alle metingen van schepen van deze werf inzien, onafhankelijk van de spelling die in de metingen voor de werf gebruikt is.

Het adres van de werf was Rijsdijk (64?) in Krimpen aan de Lek.  
(De positie op het kaartje is bij benadering.)

Er staan 63 metingen voor deze werf in de database. Daarvan zijn er 22 eerste (of enige) metingen, dus met redelijke zekerheid unieke schepen.

De werf bouwde hoofdzakelijk binnenschepen.

Het eerste bouwjaar (dus niet meetjaar!) dat in de metingen voor de werf vermeld wordt is 1863.

Het laatste bouwjaar dat in de metingen voor de werf vermeld wordt is 1934.

Bijzonderheden

Dit zijn dezelfde gebr. J. en K. Smit (Jan en Kornelis) als die van de werf in Kinderdijk. Volgens de Hist. Ver. Krimpen: "De zaken gingen in Kinderdijk zo goed, dat ze in 1853 een nieuwe werf in Krimpen a/d Lek kochten, waar Kornelis de zorg op zich nam, terwijl Jan de werf in Kinderdijk bleef beheren."

De werf is blijven bestaan en maakte uiteindelijk, tot 1947, deel uit van IHC Krimpen aan de Lek. Waarom er na 1934 geen metingen meer van de werf komen is onduidelijk. Thans wordt het gebied herbestemd voor woningbouw (JS, sept 2019).

In de metingen wordt vrij vaak - en ten onrechte - J. en K. Smit te Krimpen aan den IJssel gezegd. Het is echt Krimpen aan de Lek!

Literatuur en bronnen

Aanvullingen?

Aanvullingen en verbeteringen zijn altijd welkom! E-mail ze naar wervenlijst[at]s2ho.nl
Vervang [at] door een apestaartje (@). Zo krijgen wij beduidend minder spam!