Werf: J.W. Boerma Wzn

in Hoogezand

Deze pagina geeft bijzonderheden over deze werf. Als u de pagina gelezen hebt kunt u hem sluiten. U komt dan terug op de detailpagina over het schip.

Toelichting

Er ging in de metingen nog al eens iets fout bij het overnemen van de werfnaam: vaak kregen de scheepsmeters de naam van de werf niet te zien maar werd die verteld door de schipper of de eigenaar. De meters schreven op wat ze dachten te horen.
Bovendien was het handschrift van de meters niet altijd even duidelijk, dus bij het digitaliseren van de scheepsgegevens ging ook nog wel eens wat mis. We hebben getracht de naam van de werf te achterhalen zoals die door de werf zelf het vaakst gebruikt werd. In dit geval dus: "J.W. Boerma Wzn".

Algemeen

De werfcode is: =JWBoerma-Hoogezand
Desgewenst kunt u alle metingen van schepen van deze werf inzien, onafhankelijk van de spelling die in de metingen voor de werf gebruikt is.

Het adres van de werf was Martenshoek, ten o. van de werf van Bodewes in Hoogezand (Inclusief Kalkwijk.).  
(De positie op het kaartje is bij benadering.)

Er staan 116 metingen voor deze werf in de database. Daarvan zijn er 61 eerste (of enige) metingen, dus met redelijke zekerheid unieke schepen.

De werf bouwde hoofdzakelijk binnenschepen.

Het eerste bouwjaar (dus niet meetjaar!) dat in de metingen voor de werf vermeld wordt is 1873.

Het laatste bouwjaar dat in de metingen voor de werf vermeld wordt is 1922.

Bijzonderheden

Volgens het kaartje van J.F. Voerman over de werven in 1891 (zie bronvermelding) waren er twee werven Boerma in Hoogezand/Martenshoek. De werf van W. Boerma Wzn lag het meest westelijk, ter hoogte van de huidige Woldweg. De werf van J. W. Boerma Wzn lag ten oosten van de werf van Bodewes in Martenshoek.
Dan was er nog een werf Boerma zonder toevoegingen in Kiel-Windeweer.
Ik heb het als volgt gedaan: Als er als werf duidelijk "J.W. Boerma" en als bouwplaats Hoogezand of Martenshoek vermeld staat zet ik een schip bij J.W. Boerma neer.
Als er als werf duidelijk "W. Boerma" vermeld en als bouwplaats Hoogezand of Martenshoek vermeld staat zet ik een schip bij W. Boerma neer.
Als er als werf een of andere vorm van Boerma vermeld wordt, en als plaats van de werf werf Kiel Windeweer (of iets dat daarop lijkt), dan zet ik een schip daarbij neer.
MAAR als een schip alleen maar als werf "Boerma" of, in enkele gevallen, "D. Boerma" heeft en als plaats van de werf Hoogezand of Martenshoek, dan zet ik dat schip zowel bij J.W. Boerma
als bij W. Boerma neer. Dat leidt dus tot dubbelingen. Caveat Lector! (JS, juli 2019)

Literatuur en bronnen

Aanvullingen?

Aanvullingen en verbeteringen zijn altijd welkom! E-mail ze naar wervenlijst[at]s2ho.nl
Vervang [at] door een apestaartje (@). Zo krijgen wij beduidend minder spam!