Werf: Scheepswerf Hoogezand, Jac. Bodewes

in Hoogezand

Deze pagina geeft bijzonderheden over deze werf. Als u de pagina gelezen hebt kunt u hem sluiten. U komt dan terug op de detailpagina over het schip.

Toelichting

Er ging in de metingen nog al eens iets fout bij het overnemen van de werfnaam: vaak kregen de scheepsmeters de naam van de werf niet te zien maar werd die verteld door de schipper of de eigenaar. De meters schreven op wat ze dachten te horen.
Bovendien was het handschrift van de meters niet altijd even duidelijk, dus bij het digitaliseren van de scheepsgegevens ging ook nog wel eens wat mis. We hebben getracht de naam van de werf te achterhalen zoals die door de werf zelf het vaakst gebruikt werd. In dit geval dus: "Scheepswerf Hoogezand, Jac. Bodewes".

Algemeen

De werfcode is: =JacBodewes-Hoogezand
Desgewenst kunt u alle metingen van schepen van deze werf inzien, onafhankelijk van de spelling die in de metingen voor de werf gebruikt is.

Het adres van de werf was Werfkade in Hoogezand (Inclusief Kalkwijk.).  
(De positie op het kaartje is bij benadering.)

Er staan 21 metingen voor deze werf in de database. Daarvan zijn er 13 eerste (of enige) metingen, dus met redelijke zekerheid unieke schepen.

De werf bouwde hoofdzakelijk kustvaartuigen (coasters), maar ook wel binnenvaartschepen.

Het eerste bouwjaar (dus niet meetjaar!) dat in de metingen voor de werf vermeld wordt is 1943.

Het laatste bouwjaar dat in de metingen voor de werf vermeld wordt is 1985.

Andere namen voor deze werf

Afgezien van overduidelijke schrijffouten en misinterpretaties komen we in de metingen de volgende namen voor de werf tegen:

Bijzonderheden

Volgens de Historische Vereniging Hoogezand-Sappemeer "na de Tweede Wereldoorlog" gestart op het terrein waar voorheen Pattje zat. Huh, Pattje zat toch in Waterhuizen? Dit neem ik niet over! (JS, juli 2019)

Volgens I. Wormgoor in 1985 failliet.
Na het faillissement zou de werf volgens de Historische Vereniging Hoogezand-Sappemeer in bezit gekomen zijn van Ferus Smit. Wederom: Huh? Ferus Smit zat toch in Foxhol? Volgens Ingrid Wormgoor zou het terrein zijn overgenomen door Coops en Nieborg. Dat zou beter kunnen, maar van die periode zijn geen metingen meer bekend. (JS, juli 2019)

Ik vraag me af of die ene regel van meting R36160N hierbij hoort: "Scheepswerf P. Hoogezand" uit Hoogezand. Maar die staat nergens anders vermeld, dus ik hoop dat het een verschrijving is van de scheepsmeter. (Later:) Ja, dat zelfde schip staat ook vermeld als meting A13289N, en daar staat gewoon Scheepswerf Hoogezand. (JS, juli 2019)

Hetzelfde geldt voor meting A13289N, een woonschip gebouwd door J. Bodewes in Martenshoek. Is dat deze Bodewes, of toch eigenbouw van iemand met toevallig een scheepsbouw achternaam? (JS, juli 2019)

Literatuur en bronnen

Aanvullingen?

Aanvullingen en verbeteringen zijn altijd welkom! E-mail ze naar wervenlijst[at]s2ho.nl
Vervang [at] door een apestaartje (@). Zo krijgen wij beduidend minder spam!