Werf: Scheepswerf J. Jongert

in Medemblik

Deze pagina geeft bijzonderheden over deze werf. Als u de pagina gelezen hebt kunt u hem sluiten. U komt dan terug op de detailpagina over het schip.

Toelichting

Er ging in de metingen nog al eens iets fout bij het overnemen van de werfnaam: vaak kregen de scheepsmeters de naam van de werf niet te zien maar werd die verteld door de schipper of de eigenaar. De meters schreven op wat ze dachten te horen.
Bovendien was het handschrift van de meters niet altijd even duidelijk, dus bij het digitaliseren van de scheepsgegevens ging ook nog wel eens wat mis. We hebben getracht de naam van de werf te achterhalen zoals die door de werf zelf het vaakst gebruikt werd. In dit geval dus: "Scheepswerf J. Jongert".

Algemeen

De werfcode is: =Jongert-Medemblik
Desgewenst kunt u alle metingen van schepen van deze werf inzien, onafhankelijk van de spelling die in de metingen voor de werf gebruikt is.

Het adres van de werf was Overleek 3 in Medemblik.  
(De positie op het kaartje is bij benadering.)

Er staan 4 metingen voor deze werf in de database. Daarvan zijn er 3 eerste (of enige) metingen, dus met redelijke zekerheid unieke schepen.

De werf bouwde hoofdzakelijk jachten.

Het eerste bouwjaar (dus niet meetjaar!) dat in de metingen voor de werf vermeld wordt is 1962.

Het laatste bouwjaar dat in de metingen voor de werf vermeld wordt is 1966.

Bijzonderheden

Opgericht 1953 in Opperdoes. Leuk detail: opgericht met prijzengeld dat Jan Jongert had gewonnen met hardschaatsen. In 1960 verhuisd naar Medemblik. Vanaf de jaren '60 hoofdzakelijk jachtbouwer. In 2002 - 2003 verhuisd naar Wieringerwerf. Failliet in 2009, opgekocht door VEKA. Nogmaals failliet in 2015, overgenomen door Acico. Bestaat nog in 2019.
Opvallend is dat geen van de (grote) jachten van Jongert gemeten zijn, de metingen betreffen een sleepboot en rondvaartboten.

Literatuur en bronnen

Aanvullingen?

Aanvullingen en verbeteringen zijn altijd welkom! E-mail ze naar wervenlijst[at]s2ho.nl
Vervang [at] door een apestaartje (@). Zo krijgen wij beduidend minder spam!