Werf: Scheepswerf Jonker & Stans

Deze pagina geeft bijzonderheden over deze werf. Als u de pagina gelezen hebt kunt u hem sluiten. U komt dan terug op de detailpagina over het schip.

Toelichting

Er ging in de metingen nog al eens iets fout bij het overnemen van de werfnaam: vaak kregen de scheepsmeters de naam van de werf niet te zien maar werd die verteld door de schipper of de eigenaar. De meters schreven op wat ze dachten te horen.
Bovendien was het handschrift van de meters niet altijd even duidelijk, dus bij het digitaliseren van de scheepsgegevens ging ook nog wel eens wat mis. We hebben getracht de naam van de werf te achterhalen zoals die door de werf zelf het vaakst gebruikt werd. In dit geval dus: "Scheepswerf Jonker & Stans".

Algemeen

De werfcode is: =JonkerStans-HIAmbach
Desgewenst kunt u alle metingen van schepen van deze werf inzien, onafhankelijk van de spelling die in de metingen voor de werf gebruikt is.

Er staan 288 metingen voor deze werf in de database. Daarvan zijn er 148 eerste (of enige) metingen, dus met redelijke zekerheid unieke schepen.

De werf bouwde hoofdzakelijk binnenschepen.

Het eerste bouwjaar (dus niet meetjaar!) dat in de metingen voor de werf vermeld wordt is 1888.

Het laatste bouwjaar dat in de metingen voor de werf vermeld wordt is 1980.

Andere namen voor deze werf

Afgezien van overduidelijke schrijffouten en misinterpretaties komen we in de metingen de volgende namen voor de werf tegen:

Later is de werf overgenomen of opgevolgd door de werf Scheepswerf Alblas B.V. in Hendrik Ido Ambacht.

Bijzonderheden

Volgens Wikipedia in 1901 opgericht, maar er zijn veel metingen die een ouder bouwjaar vermelden.

Volgens de website VAO gaat de werf in 1985 failliet. De nieuwbouwactiviteiten worden overgenomen door scheepswerf Alblas (zie aldaar) de reparatieafdeling gaat verder onder de naam van scheepswerf 't Ambacht' die nog bestaat (maar vanzelfsprekend geen metingen).

Literatuur en bronnen

Aanvullingen?

Aanvullingen en verbeteringen zijn altijd welkom! E-mail ze naar wervenlijst[at]s2ho.nl
Vervang [at] door een apestaartje (@). Zo krijgen wij beduidend minder spam!