Werf: Gebr. P. en A. De Klerk

in Kruispolderhaven

Deze pagina geeft bijzonderheden over deze werf. Als u de pagina gelezen hebt kunt u hem sluiten. U komt dan terug op de detailpagina over het schip.

Toelichting

Er ging in de metingen nog al eens iets fout bij het overnemen van de werfnaam: vaak kregen de scheepsmeters de naam van de werf niet te zien maar werd die verteld door de schipper of de eigenaar. De meters schreven op wat ze dachten te horen.
Bovendien was het handschrift van de meters niet altijd even duidelijk, dus bij het digitaliseren van de scheepsgegevens ging ook nog wel eens wat mis. We hebben getracht de naam van de werf te achterhalen zoals die door de werf zelf het vaakst gebruikt werd. In dit geval dus: "Gebr. P. en A. De Klerk".

Algemeen

De werfcode is: =Klerk-Kruispolder
Desgewenst kunt u alle metingen van schepen van deze werf inzien, onafhankelijk van de spelling die in de metingen voor de werf gebruikt is.

Het adres van de werf was Vanaf 1967: Haventerrein 2 Walsoorden in Kruispolderhaven (Zeeuws-Vlaanderen).  
(De positie op het kaartje is bij benadering.)

Er staan 28 metingen voor deze werf in de database. Daarvan zijn er 17 eerste (of enige) metingen, dus met redelijke zekerheid unieke schepen.

De werf was niet gespecialiseerd in één soort vaartuigen.

Het eerste bouwjaar (dus niet meetjaar!) dat in de metingen voor de werf vermeld wordt is 1905.

Het laatste bouwjaar dat in de metingen voor de werf vermeld wordt is 1982.

Andere namen voor deze werf

Afgezien van overduidelijke schrijffouten en misinterpretaties komen we in de metingen de volgende namen voor de werf tegen:

Bijzonderheden

Werf bestaat nog steeds.
In 1967 verhuisd naar Walsoorden.
De metingen vermelden Kruispolder, Kruispolderhaven, Graauw, Hontenisse en Walsoorden. De website van de werf vermeldt Kruispolderhaven.

Er was in 1926 nòg een De Klerk actief, die één schip gebouwd zou hebben in Terneuzen. Dat lijkt me sterk, dat is vrijwel zeker deze werf De Klerk. Maar ik kan dat niet bewijzen, dus ik heb die werf en dat schip als aparte werf opgevoerd. Ik voel aan mijn water dat het niet klopt, maar wie ben ik om de scheepsmeters te corrigeren? Dus: De Klerk in Terneuzen als aparte werf. (JS, juli 2019)

Literatuur en bronnen

Aanvullingen?

Aanvullingen en verbeteringen zijn altijd welkom! E-mail ze naar wervenlijst[at]s2ho.nl
Vervang [at] door een apestaartje (@). Zo krijgen wij beduidend minder spam!