Werf: Fa. A. Lanser

in Sliedrecht

Deze pagina geeft bijzonderheden over deze werf. Als u de pagina gelezen hebt kunt u hem sluiten. U komt dan terug op de detailpagina over het schip.

Toelichting

Er ging in de metingen nog al eens iets fout bij het overnemen van de werfnaam: vaak kregen de scheepsmeters de naam van de werf niet te zien maar werd die verteld door de schipper of de eigenaar. De meters schreven op wat ze dachten te horen.
Bovendien was het handschrift van de meters niet altijd even duidelijk, dus bij het digitaliseren van de scheepsgegevens ging ook nog wel eens wat mis. We hebben getracht de naam van de werf te achterhalen zoals die door de werf zelf het vaakst gebruikt werd. In dit geval dus: "Fa. A. Lanser".

Algemeen

De werfcode is: =Lanser-Sliedrecht
Desgewenst kunt u alle metingen van schepen van deze werf inzien, onafhankelijk van de spelling die in de metingen voor de werf gebruikt is.

Het adres van de werf was Baanhoek t.h.v. 182-184 in Sliedrecht.  
(De positie op het kaartje is bij benadering.)

Er staan 304 metingen voor deze werf in de database. Daarvan zijn er 223 eerste (of enige) metingen, dus met redelijke zekerheid unieke schepen.

De werf bouwde hoofdzakelijk baggermaterieel, pontons en/of werkvaartuigen.

Het eerste bouwjaar (dus niet meetjaar!) dat in de metingen voor de werf vermeld wordt is 1915.

Het laatste bouwjaar dat in de metingen voor de werf vermeld wordt is 1988.

Andere namen voor deze werf

Afgezien van overduidelijke schrijffouten en misinterpretaties komen we in de metingen de volgende namen voor de werf tegen:

Bijzonderheden

Dit was met 303 metingen en 183 schepen een grote werf!
Opgericht 19??, failliet 1997/1998. Het terrein is daarna overgenomen door Teus Vlot. Of toch niet? Het foto-archief Sliedrecht zegt nogal cryptisch: "Later pannekoekenfabriek".

Voor zo'n grote werf is er niet veel bewaard gebleven. Ik kan althans geen archieven vinden van de werf.

(JS, juni 2020)

Heeft kennelijk niet altijd op de Baanhoek gezeten: "Zelfs Scheepswerf Lanser begon ooit met een werf aan het Middeldiep" volgens het "Slierechts Avondjie", dat doet uitkomen dat het Middeldiep toen veel verder doorliep dan thans.

Bouwde hoofdzakelijk baggermaterieel, maar heeft eind jaren '80, begin jaren '90 ook drie zeeschepen gebouwd.

Het perceel Rivierdijk/hoek PC Hooftlaan wordt de "Locatie Lanser" genoemd in het dieventaaltje van Gemeente en Projectontwikkelaars. Heeft dat iets te maken met de werf?

Meting RN303 geeft aan dat het schip is gebouwd bij B.V. Scheepswerf. Niet erg nuttig. Uit een latere meting blijkt dat het schip bij Lanser is gebouwd, dus ik zet hem hier bij.

(JS, juni 2020)

Literatuur en bronnen

Aanvullingen?

Aanvullingen en verbeteringen zijn altijd welkom! E-mail ze naar wervenlijst[at]s2ho.nl
Vervang [at] door een apestaartje (@). Zo krijgen wij beduidend minder spam!