Werf: Van Maastricht

in Hedel

Deze pagina geeft bijzonderheden over deze werf. Als u de pagina gelezen hebt kunt u hem sluiten. U komt dan terug op de detailpagina over het schip.

Toelichting

Er ging in de metingen nog al eens iets fout bij het overnemen van de werfnaam: vaak kregen de scheepsmeters de naam van de werf niet te zien maar werd die verteld door de schipper of de eigenaar. De meters schreven op wat ze dachten te horen.
Bovendien was het handschrift van de meters niet altijd even duidelijk, dus bij het digitaliseren van de scheepsgegevens ging ook nog wel eens wat mis. We hebben getracht de naam van de werf te achterhalen zoals die door de werf zelf het vaakst gebruikt werd. In dit geval dus: "Van Maastricht".

Algemeen

De werfcode is: =Maastricht-Hedel
Desgewenst kunt u alle metingen van schepen van deze werf inzien, onafhankelijk van de spelling die in de metingen voor de werf gebruikt is.

Het adres van de werf was Maasdijk 8 (in 1930: Maasbandijk 8) in Hedel.  
(De positie op het kaartje is bij benadering.)

Er staan 55 metingen voor deze werf in de database. Daarvan zijn er 21 eerste (of enige) metingen, dus met redelijke zekerheid unieke schepen.

De werf was niet gespecialiseerd in één soort vaartuigen.

Het eerste bouwjaar (dus niet meetjaar!) dat in de metingen voor de werf vermeld wordt is 1913.

Het laatste bouwjaar dat in de metingen voor de werf vermeld wordt is 1956.

Andere namen voor deze werf

Afgezien van overduidelijke schrijffouten en misinterpretaties komen we in de metingen de volgende namen voor de werf tegen:

Later is de werf overgenomen of opgevolgd door de werf Scheepswerf Heermans en Zonen in Hedel.

Bijzonderheden

De wervenlijst van Binnenvaarttaal schrijft "Mogelijk is dit een voortzetting van de werf van de Gebrs. van Dongen welke in 1909 te koop stond." Maar Hedel in oude ansichten noemt andere namen: "De werf werd in 1841 opgericht en voorheen gedreven door Pot en later door Sodderland. Van deze laatste nam T. van Maastricht in 1909 de werf over."

Wat wel zeker is is dat Heermans deze werf in 1953 heeft overgenomen.

Ik kom één meting tegen (A21390N) die als werf geeft "Maastrichtse Scheepsbouw te Maastricht". Uit een eerdere meting blijkt echter dat dat schip op deze werf gebouwd is. Die voeg ik dus hierbij. (JS, okt. 2019)

Literatuur en bronnen

Aanvullingen?

Aanvullingen en verbeteringen zijn altijd welkom! E-mail ze naar wervenlijst[at]s2ho.nl
Vervang [at] door een apestaartje (@). Zo krijgen wij beduidend minder spam!