Werf: Scheepswerf Metz

in Urk

Deze pagina geeft bijzonderheden over deze werf. Als u de pagina gelezen hebt kunt u hem sluiten. U komt dan terug op de detailpagina over het schip.

Toelichting

Er ging in de metingen nog al eens iets fout bij het overnemen van de werfnaam: vaak kregen de scheepsmeters de naam van de werf niet te zien maar werd die verteld door de schipper of de eigenaar. De meters schreven op wat ze dachten te horen.
Bovendien was het handschrift van de meters niet altijd even duidelijk, dus bij het digitaliseren van de scheepsgegevens ging ook nog wel eens wat mis. We hebben getracht de naam van de werf te achterhalen zoals die door de werf zelf het vaakst gebruikt werd. In dit geval dus: "Scheepswerf Metz".

Algemeen

De werfcode is: =Metz-Urk
Desgewenst kunt u alle metingen van schepen van deze werf inzien, onafhankelijk van de spelling die in de metingen voor de werf gebruikt is.

Het adres van de werf was Wijk 2-25A, 8321 ER Urk in Urk.  

Er staan 10 metingen voor deze werf in de database. Daarvan zijn er 10 eerste (of enige) metingen, dus met redelijke zekerheid unieke schepen.

De werf was gespecialiseerd in vissersschepen, maar ook wel binnenvaartschepen.

Het eerste bouwjaar (dus niet meetjaar!) dat in de metingen voor de werf vermeld wordt is 1886.

Het laatste bouwjaar dat in de metingen voor de werf vermeld wordt is 1984.

Bijzonderheden

1872 - 2006. Het terrein is thans in gebruik bij Scheepswerf Hoekman.

Een Botterwerf, gesticht in 1862 door Albert Wijpkesz Koopman. In 1882 overgenomen door diens schoonzoon Louwrents Metz. In 1910 overgenomen door Wypke Metz, omstreeks 1932 overgenomen door Louwrents Metz (kleinzoon van de eerdergenoemde Louwrents Metz.) In 2006 failliet. Toen een tijd braak gelegen, than in bezit van de gemeente en verhuurd aan Hoekman.

Literatuur en bronnen

Aanvullingen?

Aanvullingen en verbeteringen zijn altijd welkom! E-mail ze naar wervenlijst[at]s2ho.nl
Vervang [at] door een apestaartje (@). Zo krijgen wij beduidend minder spam!