Werf: Machinefabriek Nellen N.V.

in Rotterdam

Deze pagina geeft bijzonderheden over deze werf. Als u de pagina gelezen hebt kunt u hem sluiten. U komt dan terug op de detailpagina over het schip.

Toelichting

Er ging in de metingen nog al eens iets fout bij het overnemen van de werfnaam: vaak kregen de scheepsmeters de naam van de werf niet te zien maar werd die verteld door de schipper of de eigenaar. De meters schreven op wat ze dachten te horen.
Bovendien was het handschrift van de meters niet altijd even duidelijk, dus bij het digitaliseren van de scheepsgegevens ging ook nog wel eens wat mis. We hebben getracht de naam van de werf te achterhalen zoals die door de werf zelf het vaakst gebruikt werd. In dit geval dus: "Machinefabriek Nellen N.V.".

Algemeen

De werfcode is: =Nellen-Rotterdam
Desgewenst kunt u alle metingen van schepen van deze werf inzien, onafhankelijk van de spelling die in de metingen voor de werf gebruikt is.

Het adres van de werf was Sluisjesdijk in Rotterdam (Inclusief Heijplaat en Pernis.).  
(De positie op het kaartje is bij benadering.)

Er staan 8 metingen voor deze werf in de database. Daarvan zijn er 8 eerste (of enige) metingen, dus met redelijke zekerheid unieke schepen.

De werf bouwde hoofdzakelijk dekschuiten.

Het eerste bouwjaar (dus niet meetjaar!) dat in de metingen voor de werf vermeld wordt is 1958.

Het laatste bouwjaar dat in de metingen voor de werf vermeld wordt is 1960.

Andere namen voor deze werf

Afgezien van overduidelijke schrijffouten en misinterpretaties komen we in de metingen de volgende namen voor de werf tegen:

Bijzonderheden

Opgericht in 1932, in 1943 verhuisd naar de Sluisjesdijk. Is dan een (mobiele) kraanbouwer. Neemt in 1976 (samen met De Groot uit Zwijndrecht) constructiebedrijf Nederhorst over en verhuist nar de Doklaan in Rotterdam. In 1978 overgenomen door De Groot, naam verandert in Nellen Kraanbouw B.V. (dan wel!) In 1980 samengevoegd met Conrad tot Nelcon.

Heeft in 1958 een onderlosser en in 1960 een aantal dekschuiten gebouwd. Maar de werfactiviteiten waren duidelijk bijzaak: ze worden nergens behandeld bij de websites die Nellen bespreken - meestal hijskraan-afficionado's.

(JS, april 2020)

Literatuur en bronnen

Aanvullingen?

Aanvullingen en verbeteringen zijn altijd welkom! E-mail ze naar wervenlijst[at]s2ho.nl
Vervang [at] door een apestaartje (@). Zo krijgen wij beduidend minder spam!