Werf: Fa. Niestern's scheepswerven

in Groningen (stad)

Deze pagina geeft bijzonderheden over deze werf. Als u de pagina gelezen hebt kunt u hem sluiten. U komt dan terug op de detailpagina over het schip.

Toelichting

Er ging in de metingen nog al eens iets fout bij het overnemen van de werfnaam: vaak kregen de scheepsmeters de naam van de werf niet te zien maar werd die verteld door de schipper of de eigenaar. De meters schreven op wat ze dachten te horen.
Bovendien was het handschrift van de meters niet altijd even duidelijk, dus bij het digitaliseren van de scheepsgegevens ging ook nog wel eens wat mis. We hebben getracht de naam van de werf te achterhalen zoals die door de werf zelf het vaakst gebruikt werd. In dit geval dus: "Fa. Niestern's scheepswerven".

Algemeen

De werfcode is: =Niestern-Groningen
Desgewenst kunt u alle metingen van schepen van deze werf inzien, onafhankelijk van de spelling die in de metingen voor de werf gebruikt is.

Het adres van de werf was Damsterdiep 319 / Damsterpad in Groningen (stad) (Inclusief Haren, Gideon en Hoornschediep.).  

Er staan 14 metingen voor deze werf in de database. Daarvan zijn er 5 eerste (of enige) metingen, dus met redelijke zekerheid unieke schepen.

De werf was niet gespecialiseerd in één soort vaartuigen.

Het eerste bouwjaar (dus niet meetjaar!) dat in de metingen voor de werf vermeld wordt is 1961.

Het laatste bouwjaar dat in de metingen voor de werf vermeld wordt is 1968.

Bijzonderheden

Als ik niet een foto had gevonden had ik het niet geloofd, maar ja: er heeft even een Niestern in Groningen gezeten. Eerste vermelding 1892, maar dat is vrijwel zeker Niestern Delfzijl. Verder een redelijk consequente lijst van metingen tussen 1961 en 1968: beunschepen en andere objecten die in de natte aannemerij gebruikt konden worden. De relatie met Niestern in Delfzijl of de huidige Kon. Niestern in Farnsum is me niet duidelijk (JS, april 2019)

Literatuur en bronnen

Aanvullingen?

Aanvullingen en verbeteringen zijn altijd welkom! E-mail ze naar wervenlijst[at]s2ho.nl
Vervang [at] door een apestaartje (@). Zo krijgen wij beduidend minder spam!