Werf: Werf de Noord N.V.

in Alblasserdam

Deze pagina geeft bijzonderheden over deze werf. Als u de pagina gelezen hebt kunt u hem sluiten. U komt dan terug op de detailpagina over het schip.

Toelichting

Er ging in de metingen nog al eens iets fout bij het overnemen van de werfnaam: vaak kregen de scheepsmeters de naam van de werf niet te zien maar werd die verteld door de schipper of de eigenaar. De meters schreven op wat ze dachten te horen.
Bovendien was het handschrift van de meters niet altijd even duidelijk, dus bij het digitaliseren van de scheepsgegevens ging ook nog wel eens wat mis. We hebben getracht de naam van de werf te achterhalen zoals die door de werf zelf het vaakst gebruikt werd. In dit geval dus: "Werf de Noord N.V.".

Algemeen

De werfcode is: =Noord-Alblasserdam
Desgewenst kunt u alle metingen van schepen van deze werf inzien, onafhankelijk van de spelling die in de metingen voor de werf gebruikt is.

Het adres van de werf was De Helling in Alblasserdam.  
(De positie op het kaartje is bij benadering.)

Er staan 255 metingen voor deze werf in de database. Daarvan zijn er 121 eerste (of enige) metingen, dus met redelijke zekerheid unieke schepen.

De werf bouwde hoofdzakelijk binnenschepen.

Het eerste bouwjaar (dus niet meetjaar!) dat in de metingen voor de werf vermeld wordt is 1905.

Het laatste bouwjaar dat in de metingen voor de werf vermeld wordt is 1960.

Andere namen voor deze werf

Afgezien van overduidelijke schrijffouten en misinterpretaties komen we in de metingen de volgende namen voor de werf tegen:

Bijzonderheden

1905 - 1962. Na 1962 nog voortgezet als Van der Giessen - de Noord, locatie Alblasserdam (zie aldaar). Dat bedrijf is in 2003 gesloten (en overgenomen door IHC, echter niet de vestiging in Alblasserdam).

Deze werf is opgezet door J. U. (Jan Ulrich) Smit, zoon van Jan Smit Czn, van de gelijknamige werf. Er zijn een aantal metingen die wel J.U. Smit vermelden maar lang niet altijd in combinatie met de naam De Noord. Ik heb die metingen ook bij De Noord opgenomen. Er zijn ook metingen die (bijvoorbeeld) "J.W. Smit" vermelden, maar die heb ik toegekend aan de werf J. Smit Czn. Het is dus de moeite waard ook even bij die werf te kijken.

(JS, april 2020)

Literatuur en bronnen

Aanvullingen?

Aanvullingen en verbeteringen zijn altijd welkom! E-mail ze naar wervenlijst[at]s2ho.nl
Vervang [at] door een apestaartje (@). Zo krijgen wij beduidend minder spam!