Werf: fa. Gebr. Paans werf De Hoop der drie Gebroeders

in Roodevaart

Deze pagina geeft bijzonderheden over deze werf. Als u de pagina gelezen hebt kunt u hem sluiten. U komt dan terug op de detailpagina over het schip.

Toelichting

Er ging in de metingen nog al eens iets fout bij het overnemen van de werfnaam: vaak kregen de scheepsmeters de naam van de werf niet te zien maar werd die verteld door de schipper of de eigenaar. De meters schreven op wat ze dachten te horen.
Bovendien was het handschrift van de meters niet altijd even duidelijk, dus bij het digitaliseren van de scheepsgegevens ging ook nog wel eens wat mis. We hebben getracht de naam van de werf te achterhalen zoals die door de werf zelf het vaakst gebruikt werd. In dit geval dus: "fa. Gebr. Paans werf De Hoop der drie Gebroeders".

Algemeen

De werfcode is: =Paans-Roodevaart
Desgewenst kunt u alle metingen van schepen van deze werf inzien, onafhankelijk van de spelling die in de metingen voor de werf gebruikt is.

De werf bevond zich in Roodevaart (Inclusief Klundert, exclusief Moerdijk.).

Er staan 375 metingen voor deze werf in de database. Daarvan zijn er 135 eerste (of enige) metingen, dus met redelijke zekerheid unieke schepen.

De werf bouwde hoofdzakelijk binnenschepen.

Het eerste bouwjaar (dus niet meetjaar!) dat in de metingen voor de werf vermeld wordt is 1900.

Het laatste bouwjaar dat in de metingen voor de werf vermeld wordt is 1979.

Andere namen voor deze werf

Afgezien van overduidelijke schrijffouten en misinterpretaties komen we in de metingen de volgende namen voor de werf tegen:

Bijzonderheden

Volgens de wervenlijst van Binnenvaarttaal ca. 1847 - 1981. Erfgoed Zwaluwe geeft 1847 - 1979. De SSRP is wat vager.

Een van de Gebr. was Willem Paans Jr., 1873 -1942, die kinderloos stierf.

Eén meting (R34172N) van een schip uit 1913 geeft als bouwer op "Gebr. Bus" in Roodevaart. Zo'n werf heeft bij mijn weten nooit bestaan. Het zou "Gebr. Paans" geweest kunnen zijn, maar dat is lang niet zeker, dus ik heb hem toch maar als aparte "werf" opgevoerd.

In 1969 laat Biesboschtours B.V. een passagiersschip voor gebruik in (jawel) de Biesbosch bouwen. Om de één of andere reden is in meting R36377N dat bedrijf ook als werf opgegeven. Dat is natuurlijk klinkklare nonsens, dat was hun vak niet en je bouwt niet uit het niets een passagiersschip - en daarna nooit meer iets. Ik denk dat de meter opdrachtgever en werf door elkaar gehaald heeft. Kijken we naar de kadasterkaarten bij die meting dan staat daar "mororpassagiersschip, gebouwd te Roodevaart-Moerdijk." Dat lijkt er meer op. Dan is dus de vraag: Paans of Gelijns? Omdat Paans in die tijd wat meer diverse schepen bouwde zet ik hem hierbij. Maar dat kan dus fout zijn. (Met dank aan Pieter Klein van Binnenvaarttaal die me hierop wees.)

(JS, maart 2020, bijgewerkt februari 2022)

Literatuur en bronnen

Aanvullingen?

Aanvullingen en verbeteringen zijn altijd welkom! E-mail ze naar wervenlijst[at]s2ho.nl
Vervang [at] door een apestaartje (@). Zo krijgen wij beduidend minder spam!