Werf: Scheepswerf & Machinefabriek Delftshaven voorheen H.H. de Ridder

in Delfshaven

Deze pagina geeft bijzonderheden over deze werf. Als u de pagina gelezen hebt kunt u hem sluiten. U komt dan terug op de detailpagina over het schip.

Toelichting

Er ging in de metingen nog al eens iets fout bij het overnemen van de werfnaam: vaak kregen de scheepsmeters de naam van de werf niet te zien maar werd die verteld door de schipper of de eigenaar. De meters schreven op wat ze dachten te horen.
Bovendien was het handschrift van de meters niet altijd even duidelijk, dus bij het digitaliseren van de scheepsgegevens ging ook nog wel eens wat mis. We hebben getracht de naam van de werf te achterhalen zoals die door de werf zelf het vaakst gebruikt werd. In dit geval dus: "Scheepswerf & Machinefabriek Delftshaven voorheen H.H. de Ridder".

Algemeen

De werfcode is: =Ridder-Delfshaven
Desgewenst kunt u alle metingen van schepen van deze werf inzien, onafhankelijk van de spelling die in de metingen voor de werf gebruikt is.

Het adres van de werf was Schiemond in Delfshaven.  
(De positie op het kaartje is bij benadering.)

Er staan 62 metingen voor deze werf in de database. Daarvan zijn er 24 eerste (of enige) metingen, dus met redelijke zekerheid unieke schepen.

De werf was niet gespecialiseerd in één soort vaartuigen.

Het eerste bouwjaar (dus niet meetjaar!) dat in de metingen voor de werf vermeld wordt is 1898.

Het laatste bouwjaar dat in de metingen voor de werf vermeld wordt is 1917.

Andere namen voor deze werf

Afgezien van overduidelijke schrijffouten en misinterpretaties komen we in de metingen de volgende namen voor de werf tegen:

Bijzonderheden

De geschiedenis van deze werf is goed te volgen in ... . Opgericht 1849 als "Van Everdingen, Evrard & Co". In eerste instantie alleen een machinefabriek, vanaf 1857 ook scheepswerf.
Vanaf 1863: "Evrard, Van Duyl & Co." Van Duyl was (later) burgemeester van Delfshaven, maar hij was er niet puur voor de sier (of voor het geld) want hij had tussen 1863 en 1878 de dagelijkse leiding.
Vanaf 1871: "Evrard, Van Duyl en De Kruyff"
Vanaf 1885: "machinefabriek Delfshaven".
Van 1885 - 1914 had Hugo de Ridder de dagelijkse leiding. Hij was daarvoor inspecteur bij het stoomwezen. Maar de ridder is nooit eigenaar geweest, dus dat "voorheen" is een beetje een raadsel.
In 1920 was de eigenaar N.V. Furness scheepvaart en agentuur maatschappij.
De werf had in 1857 al 100 arbeiders en in 1889 90 arbeiders.
De Kroniek van Delfshaven (lemma "Havenhoofden-Ruigeplaat) noemt dit overigens een kleine werf. Tja, vergeleken met de Wiltons en de RDM misschien wel, maar IK vind het een voor de Nederlandse binnenvaart een behoorlijk grote werf.

(JS, maart 2020)

Literatuur en bronnen

Aanvullingen?

Aanvullingen en verbeteringen zijn altijd welkom! E-mail ze naar wervenlijst[at]s2ho.nl
Vervang [at] door een apestaartje (@). Zo krijgen wij beduidend minder spam!