Werf: Schipper en van Dongen

in Geertruidenberg

Deze pagina geeft bijzonderheden over deze werf. Als u de pagina gelezen hebt kunt u hem sluiten. U komt dan terug op de detailpagina over het schip.

Toelichting

Er ging in de metingen nog al eens iets fout bij het overnemen van de werfnaam: vaak kregen de scheepsmeters de naam van de werf niet te zien maar werd die verteld door de schipper of de eigenaar. De meters schreven op wat ze dachten te horen.
Bovendien was het handschrift van de meters niet altijd even duidelijk, dus bij het digitaliseren van de scheepsgegevens ging ook nog wel eens wat mis. We hebben getracht de naam van de werf te achterhalen zoals die door de werf zelf het vaakst gebruikt werd. In dit geval dus: "Schipper en van Dongen".

Algemeen

De werfcode is: =Schipper-Geertruiden
Desgewenst kunt u alle metingen van schepen van deze werf inzien, onafhankelijk van de spelling die in de metingen voor de werf gebruikt is.

Het adres van de werf was Oostkant van de Buitenhaven in Geertruidenberg.  
(De positie op het kaartje is bij benadering.)

Er staan 22 metingen voor deze werf in de database. Daarvan zijn er 14 eerste (of enige) metingen, dus met redelijke zekerheid unieke schepen.

De werf bouwde hoofdzakelijk binnenschepen.

Het eerste bouwjaar (dus niet meetjaar!) dat in de metingen voor de werf vermeld wordt is 1902.

Het laatste bouwjaar dat in de metingen voor de werf vermeld wordt is 1931.

Andere namen voor deze werf

Afgezien van overduidelijke schrijffouten en misinterpretaties komen we in de metingen de volgende namen voor de werf tegen:

Bijzonderheden

De wervenlijst van de Binnenvaartschepen zegt dat het alleen een machinefabriek zou zijn, maar daarvoor zijn er toch werkelijk te veel schepen gemeten die door deze werf gebouwd zijn. Zie ook het schilderij van Jacq Stal.

Het adres Oostkant van de Buitenhaven komt uit de Canon van Geertruidenberg. Klein probleem: er is (thans) geen Buitenhaven meer, allen een voetpad dat nog zo heet. Daar heb ik het kaartje op gepositioneerd, maar die plaats moet u met een flinke korrel zout nemen!

(JS, dec. 2019)

Literatuur en bronnen

Aanvullingen?

Aanvullingen en verbeteringen zijn altijd welkom! E-mail ze naar wervenlijst[at]s2ho.nl
Vervang [at] door een apestaartje (@). Zo krijgen wij beduidend minder spam!