Werf: N.V. Scheepsbouwmaatschappij v/h H. Schouten

in Muiden

Deze pagina geeft bijzonderheden over deze werf. Als u de pagina gelezen hebt kunt u hem sluiten. U komt dan terug op de detailpagina over het schip.

Toelichting

Er ging in de metingen nog al eens iets fout bij het overnemen van de werfnaam: vaak kregen de scheepsmeters de naam van de werf niet te zien maar werd die verteld door de schipper of de eigenaar. De meters schreven op wat ze dachten te horen.
Bovendien was het handschrift van de meters niet altijd even duidelijk, dus bij het digitaliseren van de scheepsgegevens ging ook nog wel eens wat mis. We hebben getracht de naam van de werf te achterhalen zoals die door de werf zelf het vaakst gebruikt werd. In dit geval dus: "N.V. Scheepsbouwmaatschappij v/h H. Schouten".

Algemeen

De werfcode is: =Schouten-Muiden
Desgewenst kunt u alle metingen van schepen van deze werf inzien, onafhankelijk van de spelling die in de metingen voor de werf gebruikt is.

Het adres van de werf was Hellingstraat 30 - 32 in Muiden.  

Er staan 279 metingen voor deze werf in de database. Daarvan zijn er 169 eerste (of enige) metingen, dus met redelijke zekerheid unieke schepen.

De werf bouwde hoofdzakelijk sleep- en duwboten.

Het eerste bouwjaar (dus niet meetjaar!) dat in de metingen voor de werf vermeld wordt is 1872.

Het laatste bouwjaar dat in de metingen voor de werf vermeld wordt is 1979.

Bijzonderheden

1844 - 1979. Thans is hier nog gevestigd Schouten Haven Marina

Grote werf voor kleinere schepen, veel pakschuiten, dekschuiten, sleepboten en wat jachten. In totaal 279 metingen, waarvan 133 eerste metingen (dus vermoedelijk nieuwgebouwde schepen).

Het werfterrein wordt thans (2019) "herontwikkeld". (Lees: de werfgebouwen gaan plat en er komen peperdure appartementen voor in de plaats.)

(JS, mei 2019)

Literatuur en bronnen

Aanvullingen?

Aanvullingen en verbeteringen zijn altijd welkom! E-mail ze naar wervenlijst[at]s2ho.nl
Vervang [at] door een apestaartje (@). Zo krijgen wij beduidend minder spam!