Werf: Fa. S. Seijmonsbergen

in Oostzaan

Deze pagina geeft bijzonderheden over deze werf. Als u de pagina gelezen hebt kunt u hem sluiten. U komt dan terug op de detailpagina over het schip.

Toelichting

Er ging in de metingen nog al eens iets fout bij het overnemen van de werfnaam: vaak kregen de scheepsmeters de naam van de werf niet te zien maar werd die verteld door de schipper of de eigenaar. De meters schreven op wat ze dachten te horen.
Bovendien was het handschrift van de meters niet altijd even duidelijk, dus bij het digitaliseren van de scheepsgegevens ging ook nog wel eens wat mis. We hebben getracht de naam van de werf te achterhalen zoals die door de werf zelf het vaakst gebruikt werd. In dit geval dus: "Fa. S. Seijmonsbergen".

Algemeen

De werfcode is: =Seijmonsb-Oostzaan
Desgewenst kunt u alle metingen van schepen van deze werf inzien, onafhankelijk van de spelling die in de metingen voor de werf gebruikt is.

Het adres van de werf was Oostzanerdijk 19 in Oostzaan.  

Er staan 42 metingen voor deze werf in de database. Daarvan zijn er 29 eerste (of enige) metingen, dus met redelijke zekerheid unieke schepen.

De werf bouwde hoofdzakelijk dekschuiten.

Het eerste bouwjaar (dus niet meetjaar!) dat in de metingen voor de werf vermeld wordt is 1912.

Het laatste bouwjaar dat in de metingen voor de werf vermeld wordt is 1922.

Bijzonderheden

De Wervenlijst van De Binnenvaartschepen suggereert dat dit de werf De Overtoom van N.A. Bernard zou kunnen zijn, die gehuurd was, of in opdracht zou werken, van Seijmonsbergen. Maar Bernard bouwde in deze periode ook schepen onder eigen naam. Ook wordt de naam de Overtoom in geen enkele van deze metingen gebruikt. dus ik houd het voorlopig op een eigen werf, naaste de werven van Seijmonsbergen in Zaandam en Amsterdam.
(JS, juli 2019)

Literatuur en bronnen

Aanvullingen?

Aanvullingen en verbeteringen zijn altijd welkom! E-mail ze naar wervenlijst[at]s2ho.nl
Vervang [at] door een apestaartje (@). Zo krijgen wij beduidend minder spam!