Werf: Scheepsbouw Sondy B.V.

in Almere

Deze pagina geeft bijzonderheden over deze werf. Als u de pagina gelezen hebt kunt u hem sluiten. U komt dan terug op de detailpagina over het schip.

Toelichting

Er ging in de metingen nog al eens iets fout bij het overnemen van de werfnaam: vaak kregen de scheepsmeters de naam van de werf niet te zien maar werd die verteld door de schipper of de eigenaar. De meters schreven op wat ze dachten te horen.
Bovendien was het handschrift van de meters niet altijd even duidelijk, dus bij het digitaliseren van de scheepsgegevens ging ook nog wel eens wat mis. We hebben getracht de naam van de werf te achterhalen zoals die door de werf zelf het vaakst gebruikt werd. In dit geval dus: "Scheepsbouw Sondy B.V.".

Algemeen

De werfcode is: =Sondy-Almere
Desgewenst kunt u alle metingen van schepen van deze werf inzien, onafhankelijk van de spelling die in de metingen voor de werf gebruikt is.

Het adres van de werf was Hefbrugweg 89 1332AM in Almere.  
(De positie op het kaartje is bij benadering.)

Er staan 5 metingen voor deze werf in de database. Daarvan zijn er 5 eerste (of enige) metingen, dus met redelijke zekerheid unieke schepen.

De werf was gespecialiseerd in vissersschepen, maar ook wel binnenvaartschepen.

Het eerste bouwjaar (dus niet meetjaar!) dat in de metingen voor de werf vermeld wordt is 1981.

Het laatste bouwjaar dat in de metingen voor de werf vermeld wordt is 1986.

Andere namen voor deze werf

Afgezien van overduidelijke schrijffouten en misinterpretaties komen we in de metingen de volgende namen voor de werf tegen:

Deze werf is een vervolg op de werf Scheepsbouw S. Sondij en Zn. in Muiden.

Bijzonderheden

Volgens de SSRP: "Steef Sondij heeft een werkschip gekocht en daarop zelfstandig in de haven [van Muiden, JS] gewerkt. Later zijn ze naar Almere gegaan. Toen hij 65 was, is hij gestopt. Zijn zoon heeft het voortgezet."

Lijkt zich in Almere gespecialiseerd te hebben in vissersschepen. In de metingen een duwboot, een drijvende bok en twee pontons.

In het Stadsarchief van Almere is een foto van bedrijventerrein De Vaart waar de werf op staat. Hij bestond dus nog tussen 1990 - 1995.

(JS, nov. 2019)

Literatuur en bronnen

Aanvullingen?

Aanvullingen en verbeteringen zijn altijd welkom! E-mail ze naar wervenlijst[at]s2ho.nl
Vervang [at] door een apestaartje (@). Zo krijgen wij beduidend minder spam!